Assalamualaikum...

Kandungan sya dah 18 minggu, tapi baru nie cek up.. Hb turun 10.5 tapi berat naik banyak 54-58... Apa saranan mommy² semua utk keadaan macam sya nie ye...

1 Balas

Sis sama dgn saya. Tapi saya waktu baby 15 mggu start drop hb. Dari 12 , 11.9 jadi drop ke 10.8, lepastu startlah checkup 2 mggu skali. Trun lagi 10.6,10.5,10.2 so skrg dah 23 mggu. Isnin ni taktau la hb saya mcm mana😩 risau drop lagi. Mcm2 makan dah jambu batu, delima semua dah sebat daging pon dah. Vitamin saya dah kene ambik 2 bijik sehari. Haritu kne ambik darah sampai 2 kali, check sampel darah hantar ke makmal hospital besar. Doktor call kata iron dalam darah saya okay. So takde apa la nak dirisaukan, sbb sblum tu doktor ada bagi ubat tambahan zat besi nama dia B12 saya kne stop ambik sbb darah okay dia kata. So vitamin iberet tu je ambik 2 bijik sehari. Dia kata saya hb low mgkin sbb pregnancy je, yg tu takleh buat apa doktor kata sbb iron semua okay. Sis mcm mana dah kne ambik sampel darah ke? Ada dorang cek tak darah sis?