Sesak nafas

Kandungan sy 30w5d , nak tnya normal ke bila kita cpt rasa semput and rasa xckup oksigen tuk brnafas? Sbb kadang duduk pon ase semput or dok dlm kete ber aircond pon ase mcm xckup nafas... smua tu normal ke??

2 Balas

Time duduk kalau terasa sesak nafas,duduk perlu tegak dan try tarik nafas hembus secara slow tp buat seberapa yg mgkin.begitu juga time berdiri,berhenti dan cari tempat duduk dan lakukan cara yg sama.then baring tinggikan bantal.kalau time baring rasa sesak elakkan tido terlentang..kena mengiring.pengalaman sy sendiri,sbb sy ad asthma dan ketika pregnant makin teruk.jd tu yg sy lakukan.kalau boleh standby minyak angin,rasa sesak nafas cepat² sapu di dada

Sebab dengar ramai jugak mengadu benda yg sama jadi saye pun assume rasa semput tu normal 😆. Saya pulak kalau baring tetibe rasa tak cukup nafas, terus duduk or berdiri

4y ago

Normally bila kandungan makin membesar memang ibu akan rasa mcm sesak nafas.kena bykkn rehat jika ada tanda sesak nafas dan kena byk belajar cara nk kawal pernafasan