cara tidur

Kandungan saya baru masuk 25minggu. Saya baca cara tidur seeloknya mengiring ke kiri. Tapi saya langsung tak selesa tidur macamtu. Rasa sakit dekat bahagian tulang rusuk tu. Macam kena tekan. Jadinya saya sentiasa tidur mengiring ke kanan. Takpa ke sebab saya baca mengiring ke kanan boleh buat baby terhempas dengan organ dalaman ibu?

23 Balas

Sy pun x blh tidur mengiring kiri sgt. Pinggul sakit belah tepi. So byk tidur belah kanan. Klu tidur belah kanan sy pula rs terkepit rib sy. So sy kerap tukar posisi kiri kanan. Sejam kanan, sejam kiri. Tidur mlm sy mmg akn trbgn2. Nk terkencing etc. Haus. Mulut kering, so kerap trbgn. Oh ngan baby suka buat ninja kick

4y ago

Kan... Tidur telentang mmg x blh lgsg. Pinggang skt tak boleh straight n rs sesak nk bernafas. Dr awal smp mnggu 35 x blh lgsg. Jalan pun pakai tongkat sy ni...stress n kna byk Sabar betul sy dgn pregnancy first sy ni.

Mngiring la kot mana pon..asalkan selesa...cuma x d galakkan tdo telentang je..tu pon sy kdg2 dok bantai tido telentang jgk dah kot tu je yg selesa.... Sementara utk ibu ank pertama cri la posisi mana yg selesa...mcm sy ni mmg kena mngiring ke kanan bg pmulaan tdo sbb nk susukan ank dlu...lps tu br blh cr posisi yg lain

saya dua dua position tak selesa dan memang takkan terlelap mata ni . terlentang jugak yang buat saya selesa dan lelap . sekejap je dah lena . kalau mengiring tu . Allahu memang tak selesa langsung . saya ada baca jugak tak elok tido terlentang time preggy . so macam mana lagi position saya nak tido ? 😭

4y ago

Letak bantal blkg badan awk, so awk tak terlentang sangat. Tapi tu laa cramp jugak tido even letak bantal pun. Kena tukar banyak position 😅

Bagi saya boleh jer nak mengiring ke kanan ..kalau ikut sunnah Rasullah tidur mengiring ke kanan.. tapi ikut mana yg selesa ..kalau kiri ngiring kiri.. Kalau selesa Kanan ngiring kanan ..nak lagi selesa tido letak banyak bantal bagi perut tak terhimpit sgt...🤗itu pandangan saya...

Sy susah nak tido mengiring sekarang..mesti rasa lenguh dua2 tulang pinggang..bila bergerak rasa tercabut tulang sambil ada bunyi tulang..sy tido telentang tapi sy letak bantal dekat separuh badan sebab pernah baca tido telentang darah tak mengalir elok ke baby

Sunnah nabi mengiring ke kanan . Sis mengiring , kaki 90’ dan letakkan bantal dibawah kaki.. akan rasa selesa paling max ! 💕 semoga perjalan mengandung dan bersalin di permudahkan serta diperlancarkan utk sis dan baby ❤️

macam saye now 35week biasa ngiring kiri tapi lately kerap bby gerak , sampai ngiluu sangat2,, bila ngiring kanan pinggang sakit sangat 😩 tak tahu dha nak posisi mcm mane lagi 😢

saya lebih suka mengiring ke kanan.. kadang2 bertukar pegi ke kiri.. kalau lelah sebelah kiri.. soo kanan lagi.. tapi masalah nya kurang tidor sbb kita mahu keselesaan....

4y ago

sama jg dengan sy

saya baca pn seeloknya ngiring ke kiri.. tp ada baca tk ksh jnji bkn telentang.. sy pn selesa ngiring kanan dari kiri huhu

Ikut keselesahan ja sis,sya pun awal pregnant suka tdur ngiring kanan,skarang dah 9bulan selesah ngiring kiri ...