Sakit pinggul kanan

Kandungan masuk 11w6d- sekarang pinggul sgt2 sakit esp bila nak bangun dari duduk atau baring. Rasa macam shooting pain mencucuk2 bila jalan atau nak bangun tu ya Allah sakit sangat2 :') Kalau tido nk kurangkan sakit time tido tu saya baring flat dekat belakang n bengkokkan lutut tapi nak bangun still sakit ye 😭 pastu perut bawah jadi senak pulak Ada mommies2 yang pernah alami? Normal atau tidak? Puncanya apa ye and apa solution nak reliefkan pain tu? Urut or tuam etc. #firsttiimemom

10 Balas

Msa first pregnancy, Sy start skit pinggul tu msa 10w mcm tu, teramat sakit nak sarung seluar pn sakit ye angkat kaki😅😂 tp msa tu tggal quaters tgkat 3, hri2 naik turun tgga sbb tu kot sy rsa trlalu skit. Second ni yg skrg, mcm 11w dh rsa skit pinggul, tp x steruk before dh x tggl tmpt brtangga2. 😁 msuk trim2 bru rsa sakit sgt bila bgun dari baring tp x mngiring . Utk hlgkn rsa tu sy xda bt ap2, sy lalui dgn sbr je tp sy start rsa dri trim1, sllu org kata d trim3 bru rsa mcm tu 😅.sy x prnh plk tnya dgn nurse/doc, as long as bby sihat dn ibu pn sihat .

sebaiknya banykkn rehat , jgn buat bnda atau kerja berat , angkt berat . jgn trlalu stres sbb kndungan awak masi baru . bnykkn minum air suam mkn makanan yg bgus . dn nasihat saya sepanjang mengndung ni elakkan urut mgurut dgn bidan or watsoever lah sbb tkut rahim uri atau bby bleeding dari dalam . bidan bukan tau pun klau dah bleeding dr dlm . hnya melalui scan je tau . so jgn urut2 , lebihkan bedrest ye . jgn stres maknn buah2 . dn jgn makan pil utk reliefkan sakit cnth pain killer ker ape

9mo ago

Baik, saya kadang2 mintak tolong husb urut belakang slow2 nak kurangkan sakit tu. Sekarang alhamdulillah makin ok

sya pn mcm tu, baru 8w sblh kanan bawah sakit tp dia dtg2 sakitnya terutama nak bangun dr tdur, tp bila baring sblh kiri ok, jd sy akan elak kan baring sblh kanan, dah jmpa doc scan smua ok, kena monitor shja asalkan tiada bleeding still ok. mgkin pembawaan bby kali ni lain2, n lg satu kena ubah katil, mgkin kena selesa skit dan buat kerja perlahan lahan

Sama dgn saya. Sy igt sy yg pelik sbb ada masa smpi xboleh berjalan lgsg pdhl baru 8w. 2nd pregnancy lps ectopic on 1st pregnancy. Semoga semua mummies sihat dan selamat melahirkan bayi yg comel dan sempurna anggota akal fikiran. Amin

Sy pun sama. Sama weeks dengan awak. Sakit pinggul. Dh tnya dr. Dr kata mmg bila trim3 baru rasa, tapi xmustahil org pregnant kn mcm2 haha. Moga kita senang bersalin lah. Sakit2 dahulu senang2 kmudian

sy alami. tapi dah third trim. awakni awal lagi dah rasa mcm pelik plak. kalau hujung2 ni ye lah baby dah besar, ade lah tulang2 yg tertolak tertekan sebab rahim nak kembang lagi. tnye je doktor nnti ye

10mo ago

aish risau pulak. Sebelum checkup haritu rasa sakit sikit2 je bearable lagi. Start 2-3 hari ni makin sakit jadinya. Nanti saya tanya doc. Semoga semua baik2 untuk kita semua ye

sy skrg bru nk masuk 7 bulan, mmg sakit sangat2.. kebetulan baca awk punya. 2-3 hari da sakit makin hari makin menyengat tulang bontot belah kanan ni😭😭 sy ingat sy sorang je rasa mcmni 😭

9mo ago

Ye awakk saya sekarang alhamdulillah dah ok, haritu saya tukar sofa yg keras sikit baru ok. Saya rasa sebab sofa n tilam lembut sgt so contribute jugak pada rasa sakit tu

Letak hot compress time tido. Kat shopee ada jual.!Saya pun haritu sakit gila belakang. Lepas letak tu dah lega terus

9mo ago

Thank youu

Mcm awal pulak sis sakit.. ade jumpe dr ke?

9mo ago

Ada tanya dr, katanya normal aje

nnt refer doktor