Pregnant

Kalo kita belum pregnant tapi kita makan acid folik tu boleh ke? Ada org kata bole ada kata tak boleh

56 Balas

Sy pun makan 3 bulan b4 kawen. Lepas tu berat sy naik, masa tu tengah plan nak pregnant. Tak obese tp naik 5kg. Sy jumpa pakar o&g, dia suruh sy stop folic acid. Sy rasa better consult Dr kot. Ada Dr yg bg, ada yg x. Mungkin brgantung pd diet etc.

lagi bagus sis, folic asid bukan utk org preggy je dia bgus utk kshtan jgk. so nti if dah pregnant baby dah ad ckup sumber folic acid dlm bdn mummy dia . 3 months before planning TTC should consume it.

boleh je sis. bagus untuk persediaan menerima baby. dos yang kita ambil tu pun tak merbahaya. ade kajian bagitahu yang pengambilan asid folik bagus untuk elakkan masalah nyanyuk tua nanti.

Sy makan sblm pregnant lg, kot2 terpregnant 😅 Mmg disarankan makan asid folic 3 bln sebelum pregnant. Utk elakkan kcacatan janin.

Lagi bagus kalau start makan before nak kahwin, dan before nak pregnant. Bukan untuk pregnant je untuk banyak² kesihatan.

Gara2 asic folid la trus lekat. Hmpir setahun x mrncg xlekat2. Last2 try asid folic xsmpi 2bulan consume, trus lekat. Alhamdulillah

Masa pergi kursus khwin.. pncrmah dri kkm ckp 3 bulan sbelum mnikah pon da boleh amalkan jika mrancang nak mdpt anak cepat..

Bole sis..sy da strt mkn dr sblm kawin smpai 4 bln kawin prgnt.,continue je smpai buka buku pink nnt nurse tukar ubt pulak.

Doktor o&g nasihatkan saya jika dalam plan utk pregnant boleh je makan asid folik,tak semestinya bila pregnant baru makan

Bole je... Folic asid tu utk elakkn kecacatan janin... Sy start mkn lg 1bulan nk kwen sis... Amalkn sllu...