Step selepas buat UPT Positive

Kalau UPT positive, bila kita perlu ke klinik utk scan, utk confirmkan UPT tu betul2 positive?

14 Balas

bila 1st day last period sis? bila cek upt +ve? kira dr 1st day last period tu boleh tahu brp weeks sis preggy. (tp if normal cycle la blh kira brp week ikut last period, kalau tak normal kena ikut saiz baby masa scan) pastu boleh scan kat swasta. if tak mau gi klinik swasta, skip je tu terus call KK tanya KK mana sis patut gi pastu tanya la nurse tu bila boleh buka buku pink

Utk kes mcm sy - umur dh melebihi 35thn ke atas, gynecologist minta sy call klinik once upt positive utk dia bg ubat kuat rahim & beberapa ubat lain sbb ade sejarah keguguran sebyk 3x. Dan x silap Dr pesan akan scan every month utk tgk progress kandungan. Lain org lain prosedur. Sampai jd member pulak dengan gynecologist.

sy akan tunggu sekurang-kurangnya 5-7 minggu selepas hari pertama haid terakhir. lepas tu sy akan whatsapp nurse utk tanya bila nak booking buku pink. anak sy yg ke 3 ni 9w sy dah buka buku pink. sy send gambar upt ja dgn nurse,nanti buka buku pink dia buat upt lg

6w ke atas utk confirmkn pregnancy dan tgk posisi kandungan dlm rahim normal / tak 8-9w ke atas boleh nmpk baby dan heartbeat -sy -8w scan nampak kantung dan psisi kantung betul dlm rahim 10w bru nampak baby dan heartbeat 12w nampak bentuk baby

nak nampak kantung boleh scan masa usia kandungan awak 6@7w. kalau nak nampak baby dan heartbeat boleh scan masa usia kandungan awak 8@9w dan keatas.

Sy pergi scan kandungan 5 minggu 3 hari..npk kantung sja dan kantung tu dlm posisi yg baik di dlm rahim…sy sja scan awal utk tau kedudukan kantung kat mna☺️

Utk confirmkn kehamilan paling elok masuk usia 2 bln.. Lbh kurang 9w.. Boleh repeat upt if nk confirmkn sekali lagi Sebelum nak buat scan

blh je trus g klinik swasta tuk confirmkan pregnant. once dh confirm blh call kk tuk book app bukak buku pink .

Saya tak pg klinik pun confirmkan pregnancy. Saya test upt smpai dah terang. Pastu anggarkan dlam 6-7w baru pg scan.

tak perlu scan awal sgt nnti kecewa kalau x nampak.. baby kecik lg.. tggu 8 weeks ke atas baru ok