nk tanye...

kalau nk bukak buku pink...tapi dlm keadaan mengandung anak luar nikah... pihak hospital akan mintak ape2 supporting document x.. sbb kandungan sy da masuk 5 bulan lebih... masih belom bukak buku pink...sy takot... pengalaman buat first time ni... cmne ekk?? sangat perlukan pertolongan...?

19 Balas

saya dlu pun mcm awak jugak masa awal awal nk bukak buku pink dalam kepala otak banyak sgt fikir negatiff sbb takot tapi saya tetap gagahkan diri jugak pergi buat buku pink sbb saya risaukan kesihatan baby dlm perut saya ni sbb kita tak nampak keadaan dia dlm perut ni mcm mana , sama ada sihat atau sebaliknya . so after dah bukak buku pink everything ok . rasa mcm kepala ni dah lapang ,, kalau tak hari hari le dok pikir pasal buku pink belum buat. pasal status awak diorang takkan sibuk. sebab tu hal peribadi kita. nurse kt KK tu siap bgtau kat saya yg diorang memang tak ambek port tentang status pesakit sama ada nak nikah or tetap nak jd single mom sbb tu bukan tugas diorang. kesihatan mommie n baby barulah tugas diorang . so awak jangan biarkan perasaan takut tu menguasai minda awak , pergi lah ye bukak buku pink. everything will be okay 🤗.

5Bulan dh lewat sis..Yg berkwin pon kena buka buku sblum kndungan 2bulan..Dokumen tu skena rujuk nurse jga lah sb msti nk mcm2 maklumat...Sis better g buka sb kndungan anak tu lbh pnting dan anak perlu dpt ubt tmbhan utk pmbesaran janin dlm rahim kte..Ibu pon pnting sb nty ade nasihat utk ibu penjagaan bby tme hamil n bersalin..

Jst go bg ic n cakap nk bt buku merah. If diorang tanya soalan cuba u jwb dgn jujur smuanya. I pn sma nsb dgn u. 5month bru p bt kena bebel tp still kuat utk anak n bkl suami. Diorang akan tlg utk keshtan u n baby. Jngn risau jnji u ada hati perut lg untk jga baby tu.

tak payah bawak ape2 pon tak pe .. just pergi and ckp nak buat buku je .. ape2 yang dorang tanya jawab dengan jujur je .. ape2 pon dorang tetap layan dengan baik .. saya pon macam awak dah 5bulan bru buat buku

Pergi je bukak macam biasa. Bawak ic atau passport (kalau tiada ic). Lagi lambat awak bukak, lagi bnyk kena bebel pulak dgn nurse. Takde apa2 mslh, cuma nanti awak akn disenaraikan bawak kod kuning (single parent).

5y ago

Hehe.. Tkpe sis. U're welcome

Betol tu ..sis kena buat juga buku pink ..if sis blom nikah,sis bgitau jer yg sis ni single parent,nurse tu akan paham juga ..pedulikan jer apa yg diorang ckap ..yg penting kesihatan sis ngan baby terpantau ..

Gagahkan diri dan pekak kan telinga sis pegi klinik.. Cakap perkara yg betul walau pun kita rasa malu. Jangan risau pasal mulut orang.Apa yg penting baby kita sihat. Semoga dipermudahkan ya sis..

Ingtkan da pegi buat ? Knpe tak buat lagi.. dokte lagi marah klau kita lewat buat buku.. psal tak nikah lg tu msalah pribdi kita.. diorng tak amek thu sngt.. cuma diorng pntingkan bby dgn awk je sht..

Nti jdi singel mom lh dorg akan tulis sna mcm sye jgk dorg mmg akan tnye tpi sy bgi tau dgn jujur masa buka buku tu kandungan sy dh 4bln dorg mrh npe lmbt dtg bt buku dorg kate....

Xde mslh sis sy jgk skrg keadaan MCM tu tp alhamdulillah sampai skrg Lom kwin DPT gk klinik diorg xkesah kita da kwin Lom kwin janji bby sht😊