belum kahwin

Kalau mgndung tp blum kahwin,,mcm mna buka buku pink?? N mcm mna pulak dgn bin baby tu?? boleh ka bin nma bapa kandung baby tu?? Klau bukan muslim msti bin@binti jgak ka?? Kandungan masuk 4 bulan....

12 Balas

Better mommy pergi buka buku pink asap. Dh 4bulan tu. Dh kahwin/belum, mesti buka buku pink. Its not a problem. Yg problemnya, kl xbuka buku pink. Payah nnt time nk bersalin. Hal ber bin/bintikan baby tu utk bukan muslim, im do not know. Untuk (islam), at JPN The latest i knew.. kes anak luar nikah / anak tak sah taraf ni.. As long as anak yg dikandung itu mesti sekurang2nya 6bulan atau lebih dlm tempoh perkahwinan, boleh di bin/dibintikan bapanya. Cth: Dh terlanjur, detect prgnant dh masuk 2bulan. Immediately nikah. Then, usia kandungan b4 bersalin within 6mnth boleh di bin/bintikan nama bapanya. IF kurang dari 6bulan, definitely CANNOT. Hny boleh ber bin/bintikan 99 nama Allah. But still nama bapa boleh tertera dlm sijil kelahiran dlm ruangan maklumat bapa (kalau dah berkahwin), kalau belum ruangan mklumat bapa akan di isi (maklumat tidak berkenaan). Maaf kalau info saya xtepat. Just sharing what i knew.

Pergi kk terdekat buat buku pink untuk pantau kesihatan ibu dan kandungan serta memudahkan urusan bersalin di hospital swasta atau kerajaan. Kalau muslim tapi perkahwinan tidak cukup 6 bulan tak boleh bin atau binti bapanya. Anak itu di bin dan binti dgn 99 nama Allah. Pilih la mana nak. Nasab hanya pada ibu. Kecuali kalau anak tu daftar di bawah negeri Perlis. Perlis satu-satunya negeri yang membenarkan anak di bin atau binti kan bapa kandung. Kalau bukan muslim anak akan diwariskan kepada ibu sahaja. Tiada maklumat bapa pada surat beranak.

Bgi kmi yg bukan muslim, klau teda surat khwen tp mngandung,n melahirkn, xkn ada nma bpa.. Tpi bby tu automatik anak kpd si ibu.. Contoh nama puan lisa n ank puan effa.. Effa anak lisa... Bgitu...kcuali puan mngndung, sblm mlhirkn puan dh settlekn surat khwin jpn barulh ank puan boleh anakkn kpd nma si bpa...

Boleh je buka buku pink, better pg buat buku pink sbb buku pink tu penting utk branak nnti, nnt x sempat susah nak urus, nama anak xblh berbin/binti nama bapa kandung

setahu sy buka buku pink boleh je x perlu pun surat kawin. yg kene isi ibu puny je & utk berbin anak bg non muslim just u punya anak je ibu en😅😅

Buka buku pink cm biasa...tp nama anak x leh bin@binti ayah kandung.dlm berita pon da kluar bru2 ni kan jpn bgtau x boleh

Pegi je klinik kesihatan ckp nk bkak bku pink.. psl bin/binti baby tu kalau awk non muslim biasa ikot name fmly ibu..

Buku pink boleh buka rasanya tapi yang pasti bin binti hanya ABDULLAH

4y ago

@ 99 nama Allah kn

Boleh buka tp jgn bin ayh kndung..bin dari 99 nma Allah

Boleh je g bukk bku pink .. Nty lmbt2 lgii kne Bising ..