curious saje nak tanye, member punye kes..

Kalau makan ubat duphaston (turun darah) , peluang utk mengandung tinggi x?? Contoh la , bulan lepas da makan 10biji, 2hri lpas tu period... then this month makan 10biji lgi, tp xperiod ... how?? Kene rujuk dktor smula ke?

3 Balas

Maaf sis.. Curious nk thu.. Knpa mkn ubt duphaston ye.. Doc suh mkn tiap2 bln ke? Stahu sy ubt duphaston doc bg bila mse prgnt kte ade kuar drah.. Klu kte xprgnt doc xbg.. Tu pom ats doc.. Kdg2 ade yg xbg.. Sbb sy smpai 4 bln kndgan mkn ubt tu sbb hri2 kuar drah.. Tp doc kbo tu ubt ksan die klu janin kte ok sihat die akn bntu janin tu.. Klu janin ktr mmg xok m bila kuar drah ubt tu akn jtuhkn janin.. Tuh doc sy la.. Xthu la yg lain...

5y ago

Ouh xdpt plk pgthuan yg ni.. Sbb doc kbo cmtu je... Xpela.. Thanks bgthu.. Dpt ilmu bru klu xprgnt pom blh mkn utk hrmon..

Kalau ade masalah period yg tak teratur mmg doctor akn beri ubt duphaston ni utk regulate kan kta punya period cycle. Sy mkn ubt ni dlm 6 bulan mcm tu..then lepas tu period kembali normal dan doctor pun start ubt clomid (ubat subur ).. Skrg sy tgh hamil dlm 22minggu.

Duphaston bukan ubat turun darah.

5y ago

sy pon mkn ubat tu doc bgi selama 3 bln utk turun darah even sy tak pregnant.. utk regular period balik n kuat kan rahim. lepas 4-5 hari mkn trus turun darah n tiap² bulan on time period.. tp mkn ubat ni effect kuat rasa pening² meloya yg tak syok berat makin naik 😂😂.. dah stop mkn ubat tu berat pon dah turun sikit²...tp skrg ni plak blom period lgi taktau lah sbb tak mkn ubat tu or something..simptom preggy ada tp check mgu lps -ve..mgu ni tak check lgi nnt takut kecewa...