Gatal seluruh badan

Kalau gatal seluruh bdn,ubat ape ye yg blh sapu mse preggy ni??xtahan sgt gatalnya

8 Balas

saya pernah juga gatal satu badan dr 13w sampai 16w,ubat doktor bg tak berkesan pun,saya tukar sabun dari jenis antibacterial tu pd sabun biasa dove bukn antibacterial tu,dua kali je guna hilang gatal2 tu,tp selimut cadar kena cuci juga,detergent pn saya tukar dr top ke breeze baru hilang gatal terus smpi sekarang,,tp berkesan untuk saya tak pasti berkesan untuk sis juga,try n error jgn guna ubat tanpa nasihat doktor tau

saya pun sama mcm puan jgk , gatal seluruh badan . lagi² dkt kaki . kalu peluh je mmg gatal takboleh bawak bincang . bila time mlm je nk tido tu mmg gatal taktentu pasal . kalu sy lah time nk tido mandi lepas mandi lpastu sapu ubt yg dokter bagi . alhamdulillah takde gatal. lena je tido . sy syorkan puan minta je dkt dokter . dokter akan bagi ubt yg sesuai utk puan .

Silakan jumpa doktor ya. Biar doktor yg prescribed ubat apa yg sesuai Takut jika kita memandai beli ubat , tak sesuai dengan keadaan kita yg hamil. Lagi satu pastikan cadar, selimut dan sarung bantal kita kerap dicuci sebab saya pernah kena gatal2 mata. Basuh semua tu, ok dah Maklumlah bila hamil, tak larat nak basuh cadar kan.

jumpa dktr ..sy msk 2nd trimester bdn naik eczema pakej berkuping kt area perut .bila gtl tu rasa mcm nk garu ngn berus..last2 g klinik pakar kulit ,byk duit sket la keluar jmpe specialist.klau x teruk g cek klinik biasa dlu.kne dgn ubt yg serasi cpt elok..smoga dipermudahkan

Sy slalunya mlm2 esp x tahan gatal smpaikn xbleh nk pkai bju msa tidur,tmpt gatal pun x mnentu,kdg perut kdg blakang kdg tgn & kaki,Dr sroh buat kidney test as precaution tp xde prob,last2 mlm2 sapu coconut butter & alano lotion je Alhamdulillah okay

Kulit kering. Kena selalu amalkan pakai losyen dr awal. Jumpa doktor ya .Apapun semoga dipermudahkan segala urusan ya.

Tips cuba garu guna sikat rambut, jgn guna kuku. Ini cara akhir klu dah tak tahan yer

trima ksh smua share pengalaman..