baby hisap jari

Kalau baby hisap jari tu tanda dia lapar ke dia hanya nak tenangkan diri ye? Ibu confused laaa

1 Balas

Depends. Dia nk tenangkan diri dan juga lapar(klu dia nangis sambil2 hisap jari). Tp mommy jgn tarik tangan anak bila dia hisap sbb ia akn membantu dlm perkembangan dia.

3y ago

Bagi sy, dia hisap tak nangis tu nak main2 ngn jari dia je. Dia dlm proses nk kenal body parts dia dn yg plg dkt is jemari dia. Bila baby sy lapar sy akn tgk tgn dia klu dia genggam mknanya dia lapar. Klu dia nangis smbil genggam tgn atau hisap jari yess dia mmg lapar. Mommy kena observe baby then bila dia jari mommy kena bawa dia brckp tnya dia klu lapar tak, baby akn jwb juga tp dlm bahasa dia. 😀