Baby 3 bulan hisap jari

Hai..baby sy dah masuk 3bulan 15hari..alhamdulillah perkembangan dia seiring usia dah pandai tenangkan diri dgn hisap jari..tapi org tua2 tak habis2 suruh tarik tangan anak bile dia hisap jari..geram betul..alasan tak abes2 cakap nanti baby gigi jongang..betul ke gigi baby boleh jalan bile hisap jari seawal 3 bulan? Setahu saya itu normal bagi baby 3 bulan utk cara dia tenangkan diri sendiri dan satu perkembangan baik sbb dia dah kenal jari2 dia n boleh gerakkan dgn baik. Biarkan baby terus hisap jari atau cegah?

8 Balas

normal. anak saya pun 3 bulan 17 hari. biasa dia akan hisap jari. dengan cara hisap jari tu la dia akan rasa tenangkan diri dia sendiri. biasa anak saya waktu mandi tengah mandikan dia,dia akan hisap jari dan tak nangis. kalau saya tarik tangan dia masa dia tengah hisap jari dia akan nangis. kdg bila dia main sorang² saya nampak dia akan hisap jari dia dan dia akan diam sendiri.. normal je tu. biar je dia explore dgn rangsangan setiap hisapan jari dia tu..

biarkan je. sebab tu cara dia self soothing n salah satu cara dia bermain. nanti bila dia dah merangkak n pandai jalan dia akan pegang benda lain pulak (contohnya mainan etc) dia akan distracted dari hisap jari. tapi kalau dah dekat 1-2 tahun bila dia dah tumbuh gigi, masih nak hisap jari tu sis kena cegah.

baby sy pon hisap tangan. pstu saya baca, baby bila dia kenal tangan dia tu jd dia asek hisap, maksudnya tu progress dia la, kenal tangan, deria rasa mcm tu. so sy pon biar je cuma basuh tangan nya selalu sbb takot kotor.

hi sis.. sy ada baca if baby hisap jari.. sama ada baby lapar or dia nak tenangkan diri.. sy biar kan je if baby nak hisap jari.. sy rase normal if baby hisap jari😉

Same lah baby saya pon. Klau dpt hisap jari berdecet2 bunyi. Mula2 dlu saya tarik tgn dia jugak, lama2 saya x larat dah. Hahhaha.

biar jak sis ..tu normal klu baby 3 bulan keatas start hisap jari ..dia bru mau mula bljar tngkn diri sndri kdng smpai ttdur

Biarkan je. Mitos je tu gigi jongang sebab isap jari. Jgn percaya benda2 gitu jatuh hukum nnti

Biarkan