Pregnant 6weeks Hilang Selera Makan

Harini masuk 6minggu tapi selera makan langsung takda. Makanan yang dulu suka makan semua dah tak lalu nak telan. Saya tak muntah tapi tiap hari mual/loya. Tak boleh minum air manis langsung. Air bersusu. Makanan berminyak2/berlemak. Nasi pun tak lalu. Bila makan makanan masam mcm tomyam okay sikit. So far boleh terima yang pedas & masam je. Tapi bosan kalau hari2 makan tomyam je. Sampai tekak dah taktahu nak makan apa. Lapar sangat tapi tak boleh nak makan hm. Macam mana ye nak topup nutrisi. Rasa kesian dekat baby. Harittu check 5weeks pun belum nampak kantung. Sebab saya tak makan ke ye dia taknak keluar? Kadang rasa down. #firstbaby #bantusharing

16 Balas

sy pon baru 6 minggu, selera makan berkurang. kalau sblm ni sy mkn nasi 2 senduk, bermula minggu lepas sy makan separuh senduk sj. sy tak muntah juga tp memg mual/loya dr pagi smpi ke mlm. bila lepas makan lg teruk rasa mual. kadang rasa tak mau makan sbb lepas makan akan rasa mual yg teruk, tp ingat pd baby so kena makan sj. so sy kunyah gula getah stiap kali lepas makan. awak try makan sikit² ya 😊

Sama lah saya start je tahu pregnant time tuh baby dh 5 week , rasa nak makan tp bila beli mknn yang kita suka , xboleh telan langsung. Selalu lapar tp nk makan susah. Just bayangkan je makanan yg xboleh dimakan tuh rase nk muntah ,loya. Belum mkn lg. Sekarang dh 8 weeks still sama lg. Haraplah cepat ade selera . Sbb susah , rasa lapar sngt tp xleh mkn

Saya slalu kembung perut dan loya tekak, pi scan perut masa 8w haritu doktor pesan wlwpun takde selera makan kita kena makan jugak 3 jam sekali kena makan dlm kuantiti yg sikit tapi kerap contoh mcm 3 sudu nasi dgn ikan atau telur sepenuh masak. Kesian dkt baby hm. Semoga kita kuat ye

Saya 6week xlalu nak makan, tapi perut sellu lapaar,,, bila teringat nasi rasa nak termuntah ayam sekarang xlalu makan, walhal ayam fav juga.. makan buah ja, suami paksa makan nasi telan juga la huhuh,makan sekli dgn sayur, lauk2 xleh makan sekarang. Xmakan rasa kesian kat bby.

saya pun hilang selera makan. sekarang dah minggu ke 8, makin tak lalu. makan terlalu sedikit tapi lepas makan nak muntah balik. kerap rasa lapar tapi tak tahu nak makan apa, semua rasa kembang tekak. saya pun nak tahu, macam mana nak kurang kan rasa loya yang menjadi-jadi ni

Sama mcm sy 😖😖😖.. msk 6w ni rasa semua menda x kena.. mual loya penin perut selalu kembung.. discas spotting choc lg.. kdg stress fikir tp utk baby dlm perut ni kena lalui juga.. nk sgt cipta moment indah time pregnancy ni tp tu la serba serbi x kena 😭😭

sy masa 5w pn x nmpk ape2..6w baru nmpk kantung.. skrg ni baru 9w3d kena tunggu 10w baru scan balik..sy dari awal pregnant x ade mslh ape2 semua boleh mkn,..mual/loya pn kdg2 je..cuma skrg ni cpt lapar,kt rumah kena sentiasa ade mkn..

saya masuk 6w haritu pun auto hilang selera , nasi tklalu manis taklalu , sampai tahap tengok gambar makanan pun loya , deria bau pun menjadi jadi takleh bau pelik sikit 🥴 Alhamdulillah masuk 9w dah boleh makan balik macam biasa .

6 weeks ni baru sy mual , kdg rasa ssh benafas . Sentiasa lapar , tp mmg kena makan dlm kuantiti yg sikit and kerap kot . Sy selalu makan mesti makan byk mungkin sbb tu ssh benafas then tekak loya 😣

Now sy 7 week, makan lgsung xblh cuma roti n mknn yg kering2 xberminyak . Nasi ayam ikan semua tu xblh masuk lgsung . Mual loyaa .. tp perut lapa sgt 😭😭😭