makan dalam pantang

jom share menu ibu2 ketika berpantang😂

17 Balas

saya ok je apa yang mak & mak mentua sy masakkan hehe. masa pantang anak pertama dgn mak mentua, dia suka masak sup ikan, sup ayam tapi memang sedap hehe. kalau dengan mak pulak jenis yang relax sikit, tak strict sangat katanya boleh je makan apa² yang penting tak pedas sgt and tak terlalu berminyak.

bestnya baca comment makan sedap2. saya haritu makan nasi, ikan bilis goreng je. pastu tak lama tu, baru upgrade tambah sayur sawi berkuah, ikan goreng, ayam goreng. buah, roti, semua takboleh 🥹 banyak makan hati je, so next baby, no more, memang taklah nak makan camni dah. stress! 😂

sayaa suka menu pantang mak sy masa kecik2 dulu..ayah sy yg buat..ikan bilis+ lada hitam+ halia+ cekur+ perahan limau.. tumbuk bahan2 ni yaAllah gaisss sy yg habiskan lauk tuuu mak sy tak makan pun hahahah..ni dh nak bersalin ni harap ayah sy rajin nak buat utk sy🤣

blm ad pnglmn bpntang tp msk utk org bpntang..hihihi tp t inshaallah bln4 merasa la 😅msak utk org bpntang pn sndri sibuk nk merasa..nasi atau bbur blaukkn ikn bkar lada hitam+ikn bilis tumbuk kisar halus..n syur sawi btg putih buat kuah air...

mak saya pula ikan panggang dan sambal kelapa goreng ulam dau kemangi tu jala saya ingat dulu, mak cakap nanti lepas kau bersalin mak nak buat sambal kepala goreng.. bkn sambal kelapa yg pedas tu ya. kami panggil sambal kelapa gonseng 😁

pengalaman pantang saya tak ada lah special... pagi makan bubur kosong, tnga hari makan ikan sup dn nasi putih, malam pun ikan sup, tapi tetap bersyukur mak mertua jaga dngan sngat baik 🥰

ikan bakar..ayam bakar kdng kukus.. then sawi air campur carrot brokoli tu je hari2 tanpa minyak 🤣 turun 20kg sampai skrg anak 8 bln x naik2 dh berat sbb full bf🤣

saya takde pantang makan. selagi berkhasiat dan takde alergik, makan je. kalau catu2 sangat, ibu boleh stress & susu pon kurang. makan je semua asalkan bsederhana.

sya mkn ikan bakar dgn sup lobak smpai hari ke-25 lpstu hri ke-26 dh start mkn daging/ ayam bakar.. n hari ke-30 dh boleh mkn yg bergoreng tpi kurang minyak

Menu paling sedap mak saya buat masa pantang, ikan bilis goreng tanpa minyak + halia + Bawang putih + pucuk kaduk.. Mkn dgn nasi panas mmg sedp