Jika ambil maltofer

Jika saya ambik maltofer. Adakah saya perlu juga ambil folic acid atau kandungan dalam maltofer sudah cukup and tak perlu ambk folic acid? saya 8 week

6 Balas

Selalu 8w makan acid folic okey dh, kalau awak nk tukar ubat, nnti buka buku atau kalau awak dh buka buku, just inform kat nurse awak, nnti dorg akan amik darah n cek HB awak, mcm lebih accrate, lps tu doc akan nsihatkan amik brpa biji sepatutnya. Macam sya hri tu, sya tau prgnant, cuma ambil acid folic, lepas buka buku, doc bagi 3 serangkai tu, lepas dalam 12w, hb dri 13.9 jdi 12, so nurse bagi zincofer, dsbbkan zincofer sya tak boleh makan, muntah2 n bdn jdi lemahh, sya beli maltofer, tapi inform ke nurse sya, nurse kata okey je, tapi kena repeat amik darah, lps amik drh hb masih 12, so doc decide mmg sebiji sehari je, smpai la skrg, tggu nk bersalin😊

Sis makan maltofer fol kan? Maltofer ada 2 jenis, 1 maltofer fol yg ada folic acid, lagi 1 maltofer biasa tak de folic acid. Perempuan mengandung biasa perlu sekurang2nya 0.4mg folic acid & kandungan risiko tinggi 5mg. Sis makan brapa biji maltofer fol sehari skrg? Sebiji ada 0.35mg folic acid. Kalau sis makan sebiji je, please tambah folic acid sebiji lagi mcm yg appeton 0.4mg. Kalau sis makan 2 biji, ada 0.7mg folic acid, okay la tak payah tambah. Tapi kalau kandungan risiko tinggi, beli la maltofer tanpa folic acid dan makan ngan folic acid 5mg yg ada dijual kat farmasi.

saya dari awal pregnant makan maltofer fol, dpt zincofer dari kk sy tak boleh telan dpt side effect. saya makan maltofer tu sebiji sehari, tak perlu makan folid acid dh. skrg pregnant 37w, hb maintain range 12.9 - 14. tapi kena dptkan nasihat dari Dr jgk, selalunya Dr akan tnya ubat apa yg kita makan. klu makan maltofer hb still tak cantik, Dr akan sarankan utk naikkan dos atau tukar ke ubat lain

dah buat test darah? klu belum mkn folic sahaja dh cukup. dh buat ujian darah dan tahu result baru mkn maltofer

tak perlu dh. maltofer tu multivitamin dah

takperlu