Pengasuh VS Taska

Jika diberi pilihan antara dua ini, mana satu yang akan anda pertimbangkan untuk hantar anak anda? Atau anda lebih kepada jagaan sendiri seperti hantar ke rumah ibu bapa/mertua?

Pengasuh VS Taska
21 Balas

Sy share pengalaman sy yee..sy hntr pengasuh..ank asyik masuk wad..after scan, doc ckp paru2 ank rosak..faktor utama maybe asap rokok..tp suami sy x smoking, adik sy yg llaki tu x smoking, ayah sy pun x smoking..one day Allah nk tunjuk, suami pengasuh isap rokok tepi ank sy n baby2 lain..byangkan setahun lbih ank sy terdedah pd asap rokok..now sy jga sndri x pernah lagi sakit2, dh lama x demam or etc..dlu stiap kali amik ank sllu ank luka2..pernh pecah atas hidung..berdarah non stop..luka kena myk panas terpercik..luka berjalur dari dahi smpai ke dagu..di gigit bdk lain..kena paku..mcm2..stiap kali luka dieorg akn sapu sudo cream ank sy punya..sy mati2 igt bedak, bila lap amikk luka truk..skrg duk ngan sy, xde luka pun.. Pengasuh ade y baik..tp cari la yg x rmai budak..nk cari yg baik & bertanggungjwp tu sgttttt susah..moga Allah temukan awk dgn pengasuh yg baik & bertanggungjwp.. Part taska sy xde pengalaman..tp ape y doc pesan..better taska berbanding pengasuh..sbb mostly pengasuh xberdaftar..if jadi ape2 mcm kes ank sy..ssh kite nak ketengahkan kes

1mo ago

Btul awk..skrg sy x keje..tggl kan gaji yg besar dan pangkat demi anak..syukur sgt bt kptusan jga sndri..xde nk isau dah..

anak saudara saya masa pengasuh jaga setiap minggu jatuh sakit. dok taska okay sikit, sakit sebulan sekali ke sekali dua bulan mcm tu. sepupu saya pulak sekarang dah jadi OKU lepas letak kat rumah pengasuh. sebabnya dia letak sepupu saya tu dalam buaian yg dekat dgn dinding. bila sepupu tu nangis, dia minta anak2 asuhan lain tolong buaikan, xsedar yg bila dibuaikan kepala baby dok terhantuk2 kat dinding. dari baby tu nangis smpai xberbunyi dia biarkan aja. cukup seminggu sepupu saya tu koma kat pengasuh, mak ayah dia kna tangkap polis sbb doktor syak diorang dera baby. siasat punya siasat puncanya pengasuh. skrg sepupu tu dah 19tahun tp mmg OKU la, xboleh cakap xboleh buat apa, xboleh pikir sempurna...

saya sendiri dilema.. tp ikut pengalaman, pengasuh susah cari n betul kalau jadi apa2 mmg takleh buat apa sbb tak berdaftar.. and now hantar taska alhamdulillah okay 😍 setiap kali hantar baca bismillahi tawakkaltu alallah dan doa dia dijaga dgn baik

Taska sebab berdaftar Apa2 jadi boleh ada bukti Kalau pengasuh takda hitam putih tak nampak, n sijil belum tentu ada Tapi saya ambik keputusan untuk berhenti kerja n semua anak2 saya jaga sendiri

macam saya sebagai suri rumah dan tidak berkerja saya jaga sendiri baby saya ..lagipun saya muda lagi..dan suami tak bagi kerja..duduk rumah just jaga anak🥰

jaga sendiri atau bg mak sy tolong jaga with upah. worst case lg sanggup hire kiddocare. BTW sy dh lama x bekerja sejak dpt anak sbb nk jaga sendiri

mcm sy kje sndri .jd sy jg sndri..tp bg .mak ayah bkje better letak anak dkt taska yg brdaftar under jkm dan kpm tu lg selamat

kalau tak bekerja, memang nak jaga sendiri ikut perkembangan anak🥹 tapi buat masa skrg pilih taska la..

skrg jaga sendiri. alhamdulillah anak pun sihat. in the future, untuk anak besar 4-5y cm tu, nak hantar ke taska.

Taska tapi jika diberi pilihan lagi nak jaga sendiri.