dah nak dekat sebulan jahitan masih tk elok. dah makan buah oren, pati haruan mcm mana eh nam buay

jahitan bersalin

3 Balas

Saya pun tgh pantang. Bru 5 hari. Alhamdulillah dh blik rumah. Sy pun 1st czer n tye2 kawan2 yg dh berpengalaman. Dyorg ajar.. jgn biarkan tmpt czer tu lembab. Sentiasa kering.. nk mandi pun alirkan air kat tmpt luka. Then kita lap kering2. Mcm sy , sy akn baring n bukak kipas laju ckit biar betul2 kering. Jgn sapu apa2. Dr segi permakanan.. pati2 ni awk jgn mkn sbb nnti dalaman tu melekat2 n akan effect utk next czer. Just mkn ubat diberi & vit C. Mcm sy ambil bio C Amway & mkn buah oren. Alhamdulillah lepas blik dr hospital sy x mkn lg ubat tahan sakit. Cara nk bangun dduk pun sy baca dr Google. Sgt membantu

Jangan makan haruan, cukup vit c je. Kalau makan sebiji oren je, topup supplement vit c 500mg pun cukup sgt. Setiap kali lepas mandi/kencing keringkan area bawah dab2 pakai tisu. Rajin tukar pad , pakai seluar dlm longgar. Tu je saya amalkan seminggu lebih dh kering jahitan.

Nurses dan doctor kata benang akan tanggal sendiri apabila luka pulih, lap, cebuk atau rendam dgn air garam atau air biasa, keringkan dan bersabar serta biar berangin dan kerap tukar pad.. saya pantang hari ke 13 kini sdg menunggu lg utk benang tanggal sendiri..bertabah aje