Termarah😭

jadi surirumah sepenuh masa tersangat la penat mental dan fizikal.. dengan ada anak kecik yg semakin membesar.. aku taktau nak luah kat sapa lagi.. nak luah kat laki, dia balik keja dah penat.. dengan family lg la.. kawan pon takdak.. aku taktau semenjak jd mak2 ni cepat sangat aku naik angin.. aku marah anak aku hanya sebab benda2 kecik ja.. marah bukan marah sikit2 tapi aku jerkah depan muka anak aku.. sampai lari anak aku sebab takut..kadang aku cubit anak aku😭😭 sekali tu sampai lebam.. ya allah mak apa aku ni.. bila tengok anak time tidoq mula rasa bersalah, ayaq mata berlenang sebab tergamak buat anak sampai macam tu.. series aku rasa berdosa sangat.. kadang bila pikiaq aku ni gila dah ka sampai tergamak buat macam tu kat anak.. hampa tolong jangan kecam aku.. aku cuma nak luah.. nak minta semangat dari hampa ja😭😭😭😭 type ni pon ayaq mata berjurai😭😭 #bantusharing #firstbaby #firstmom #pleasehelp #ingintahu

34 Balas

Kadang, rasa marah pada anak tu, adalah cara badan dan otak kita bagitahu kita yang kita perlukan break. Selagi tak dapat break tu, selagi tu lah kita akan rasa marah… Masa anak satu dulu pun, saya pernah rasa marah sangat-sangat pada anak saya. Bukan marah je, marah + rasa bersalah bergelumang dalam hati. Jadi, ending, saya marah pada diri sendiri. Memang perlu cari sesuatu yang boleh hilangkan penat kita tu, sis… Kena fikir what you really need. Pergi jalan sorang-sorang? Keluar vacation? Duduk bilik sorang-sorang? Tengok movie sorang-sorang? Maybe perlu lari sekejap dalam 1-2 hari dari rutin harian? Balik kampung kejap? Pergi pantai kejap? Semoga berjumpa penyelesaiannya ya… You are not alone. Ramai mak-mak, even yang baru 1 anak pun rasa macam tu… 🥰