Termarah😭

jadi surirumah sepenuh masa tersangat la penat mental dan fizikal.. dengan ada anak kecik yg semakin membesar.. aku taktau nak luah kat sapa lagi.. nak luah kat laki, dia balik keja dah penat.. dengan family lg la.. kawan pon takdak.. aku taktau semenjak jd mak2 ni cepat sangat aku naik angin.. aku marah anak aku hanya sebab benda2 kecik ja.. marah bukan marah sikit2 tapi aku jerkah depan muka anak aku.. sampai lari anak aku sebab takut..kadang aku cubit anak aku😭😭 sekali tu sampai lebam.. ya allah mak apa aku ni.. bila tengok anak time tidoq mula rasa bersalah, ayaq mata berlenang sebab tergamak buat anak sampai macam tu.. series aku rasa berdosa sangat.. kadang bila pikiaq aku ni gila dah ka sampai tergamak buat macam tu kat anak.. hampa tolong jangan kecam aku.. aku cuma nak luah.. nak minta semangat dari hampa ja😭😭😭😭 type ni pon ayaq mata berjurai😭😭 #bantusharing #firstbaby #firstmom #pleasehelp #ingintahu

34 Balas

yg sye bole cdgkn utk sis meluah,ini cre saya tau.. buat 1 grup kt wasap tp dlm grup tu sis sorang je..sis jemput husband pastu sis kick dia balik sbb kita nk grup tu kita sorang je.. kan kt wasap ada voice note..mse nk marah,nak luah,guna je voice note tu hantar dlm grup tu..nnti dh lama2 sikit kita bukak balik grup tu,dgr balik voice tu kita akan muhasabah diri.. tu cre sye..sbb sye pun x de kwn lepas kawen..kwn2 sye semua msih study,msih single mingle..sye pun kawen muda..21thn dh kawen..batch 00... lps kawen mmg kwn2 x kacau saya dah. diorang nk g jalan2 pun x ajak sye dh sbb diorang tahu sye isteri org dan suami sye susah nak lepaskan saya..kdg2 geram jgk..tp lama2 malas dh nk keluar mana2...skrg anak plk kuat meragam... Allah penatnya..😔

saya pon surirumah. setuju, surirumah tak ada cuti, tak ada rehat. tapi puan, kita boleh cuba yang terbaik. kalau puan penat, puan rehat lah. tak apa, rumah tak kemas mana, tak apa kalau baju tak lipat, tak apa kalau hari itu letih rasa tak nak masak. rehatlah amalkan zikir ya Baari, 40x setiap waktu pagi, minta Allah bantu uruskan semua. bantu uruskan kerja rumah, uruskan anak. kalau penat, berbincang dengan suami, kita dah kawin kita memang tak ada kawan tempat bercakap suami lah kawan kita, cerita lah aktiviti harian kita kat suami, cerita anak buat apa. semoga membantu puan. jaga diri ye puan, ibu yang ceria, sihat emosi dan fizikalnya kesan positif tu tersebar dalam keluarga dan rumahtangga hugs♥️

Pernah saya macam ni, punca burn out. Pada saya, kena luahkan juga pada suami. Jangan luahkan tu lepas dia balik kerja. Seeloknya masa suami tengah rileks, dah kenyang. Macam suami sy buat sampai 2 kerja, memang dia penat. Masa tu saya terlalu letih nak jaga anak, keluar pun jarang. Bila luahkan dekat suami, baru dia tahu kenapa saya marah anak. Sejak dari tu suami lebih prihatin, belum cerita masalah berlaku pada hari tu pun dia dah tahu, dia akan beli sesuatu macam makanan yang buat saya tenang. Kadang pernah merajuk dengan suami sebab tak layan, saya luahkan dalam aplikasi diari. Dalam aplikasi tu boleh letak password, memang berkesan pada saya.

takpe puan,kami faham..mgkin puan perlukan masa utk buang stres..cuba ajak suami pergi bercuti & luangkan masa bersama family. Hindarkan individu yg toksik contohnya individu yg suka membanding2 kan anak2 kita (maksudnya nk tunjuk anak dia lebih), elakkan individu yg terlalu menekan puan seperti hindari bebelan. kalau mak ayah kita suka membebel sbb tak pandai jg anak,tak pandai jaga rumah,rumah bersepah,cuba jelaskan yg kita akan lebih stres kalau ditekan mcm tu,inshaAllah akan faham nanti. Bykkan juga luang masa bermain dgn anak2.

Faham , faham sngat.. Sy pn kdg2 stress jugak.. Semua bnda nk kena urus , penat tu jgn ckp la.. Penat sngat.. Tp ni la " reality seorg suri rumah sepenuh masa " x boleh nk lari dri semua ni.. Sb ni tanggungjawab kita sebagai ibu.. Kita kena la bnyakkan BERSABAR.. sy pn pernah jugak termrah ank sy.. Tp lpas tu sy mnta maaf balik dekat dia.. Ckp elok2 .. Lpas tu pesan dekt dia jgn buat mcm tu ibu x suka.. Lma2 dia akn faham.. Biasa la ank tngh membesar.. Kita sebagai ibu kena bnyk bersabar.. ♥

sabarlah sis.. saya faham.. saya rasa sis perlukan kawan je ni.. saya pun pernah rasa macam ni.. then bila rasa marah/stress saya share perasaan dalam ni.. contohnya kalau saya marah/terasa dgn hb saya.. saya share kat sini.. then bila saya baca komen kat sini.. saya mula rasa okay sikit.. tapi. bila bnyk sgt komen yg negatif yg marah suami saya, saya rasa bersalah.. so.. saya delete post tu 😂 & saya rasa sebenarnya saya perlukan tempat utk meluah ja.. komen2 yg membina saya ambil sebagai panduan

1y ago

hahah samalah..🤣 bila ramai sangat kecam suami terus padam pastu minta maaf kt dia tp tak bgtahu la buat salah apa😂

Hmm jadi sorg ibu bukan senang.. lebih kepada struggle mental dan fizikal.. nak2 suami yg xmmbntu jaga ank skli.. mmg akn terasa .. tp aap2 pun kita yg mgdng yg melahirkan rasa perit semua . Nak xnk ank kena jaga sebaik mungkin allah dh bg rezeki kita jgn siaa2 kan .. ap pun hidup berbalik pd allah.. moga allah yg bg kekuatan allah ! Hidup kena berpositif sesuatu benda .. spya aura ngtif tu xdtg .. in sha allah kalau byk mgadu kt allah.. kita mampu handle wlwpn susah

Smalah. Stress rs mengurus anak 24 jam. Dulu sy bekerja. Skrg x. Duduk umah jg anak. Penat lg terasa. At least time kerja penat fizikal x de sgt. Ada ms jst duduk buat kerja. Bila jd suri rumah full time ni, emosi, fizikal, kpala otak semua penat. Xde rest. Xde ms utk diri sndr. Sy skrg memberontak rs nk kerja blk. Hntr je anak ke pengasuh. Tp part of me risau sgt2 anak dijaga org lain. Parents nk jg tp bkn muda lg diorabg tu. Entahlah...

Sama.. sy pun rasa mcm tu.. Tapi sy dah ok lepas sy banyak luah segala benda dekat husband walaupun benda kecil dan remeh.. Sy cari benda yg buat sy happy walaupun hanya sekadar dapat tidur lama seharian.. Sy ajar husband mcm mana urus anak, prepare makan anak.. Then sy ambil me time utk sy..

ya puan..ramai jaa merasa seperti puan..jadi jgn terlalu menekan diri ya..xpe rumah bersepah sbb kita ada anak kan..nanti ada masa kita rasa ada tenaga kita buat..kesihatan mental tu penting utk kita jaga lagi2 anak kita perlukan kita