Termarah😭

jadi surirumah sepenuh masa tersangat la penat mental dan fizikal.. dengan ada anak kecik yg semakin membesar.. aku taktau nak luah kat sapa lagi.. nak luah kat laki, dia balik keja dah penat.. dengan family lg la.. kawan pon takdak.. aku taktau semenjak jd mak2 ni cepat sangat aku naik angin.. aku marah anak aku hanya sebab benda2 kecik ja.. marah bukan marah sikit2 tapi aku jerkah depan muka anak aku.. sampai lari anak aku sebab takut..kadang aku cubit anak aku😭😭 sekali tu sampai lebam.. ya allah mak apa aku ni.. bila tengok anak time tidoq mula rasa bersalah, ayaq mata berlenang sebab tergamak buat anak sampai macam tu.. series aku rasa berdosa sangat.. kadang bila pikiaq aku ni gila dah ka sampai tergamak buat macam tu kat anak.. hampa tolong jangan kecam aku.. aku cuma nak luah.. nak minta semangat dari hampa ja😭😭😭😭 type ni pon ayaq mata berjurai😭😭 #bantusharing #firstbaby #firstmom #pleasehelp #ingintahu

34 Balas

maaf ckp tp anak memerhati & belajar dgn apa yg dia tgk. marah tu normal tp kena tgk pada tempatnya juga. anak akan jadi pemarah/baran bila selalu tgk ibu ayah dia begitu. kita kalau boleh nak elak benda tu. surirumah mmg takda rehat/takda gaji. sbb tu kena rehat bila ada waktu. tak perlu buat semua sekaligus. jgn letak standard yg rumah kena bersih berkilat takda sepah. tu masa kita belum ada anak, masa tgh banyak mmg ok. skrg ni dah berubah. bg ruang pd diri & anak. cipta keadaan yg gembira dlm rumah. anak buat sepah? ok bg masa. lepastu ajak dia kemas sama2. kalau masih tak boleh nk surut juga rasa baran, nak marah tu. boleh minta dgn suami nak 'me time'. time suami cuti, keluar sekejap tgk dunia. beli makanan/benda yg puan suka. kdg sbb terperap dlm rumah tu yg jadi semua terkumpul terbeban. ataupun ptg2 letak anak dlm stroller, pusing2 taman. kita buat dia. Insha’Allah fasa ni kejap je. nanti anak dah besar, dia tak kacau kita dah. jadi masa skrg yg ada ni, gunakan sebaiknya. anda ibu hebat, jgn rasa kurang dari org lain. cuma bila kita tahu kita ada isu dlm diri kita, cuba yg terbaik mcm mana utk ubah. sbb takkan kita nak ddk dlm takuk sama, kan? sy doakan sentiasa dipermudahkan 😇

1y ago

betul tu , sy sokong. situasi sama je if awak berkerja pon. pergi pagi balik dh gelap. balik nak kena buat kije rumah pula. handle anak. awak tak perlu push diri awak. buat setakat awak mampu. contoh kalau rasa xlarat lipat baju. then xpyh lipat on the spot. buat bila ada masa. letak dlm raga dulu. xperlu rushing2. anak main mainan selerak. biar dorang main smpi puas. nnt ada masa kita kemas. ingat kita bukan robot. kita perlukan rest juga. perlukan me time. tak semestinya me time kita, kita keluar. dgn tido or tgok movie pon tu me time kita. buat takat awak mampu. itu yg sy selalu buat. sy mmg ckp mcm tu dkt husband. sy ckp sy larat sy buat. xlrt sy tinggal kemudian buat. sy pjj dgn husband