Isteri, ibu, wanita ( rumah tangga)

Hi isteri , ibu dan wanita semua ❤ saya nak bekongsi masalah saya 😊 saya ada suami... Dia selalu menyebelahi keluarga sebelah dia... Saya sedih betul... Saya dah pregnant...kanduangan kedua.. Kandungan pertama gugur.. Lepas tu ada cyst pulak tu.. Saya stresss sangattttttt.... Bila suami tak ada dengan saya... Saya nak suami saya.. Suami saya pengubat saya.. Tu jea... Tapiii... Suami saya... Selalu back up keluarga dia... Sekrang ni... Adik dengan mak dia dah pandai.. Mengarah dan atur rumah tangga kami... Sis semua boleh faham tak ayat ni " sabtu ahad balik rumah isteri ke... adik kene pergi sana. Mak tak nak ikut.. Mak tinggal sorang kat rumah. Adik laki kerja... " maksud nya.. Dia suruh suami saya teman kan mak dia kat rumah sensorang... Yang saya sakit hati sangat.. Dari saya berkawan.. Sampai saya kahwin... Mak dia selalu nak balik rumah opah la.. Duduk dengan adik suami la... Suami selalu kene tinggal sensorang kat rumah... Tiba bila dah kahwin.. Waktu saya baru kelua hosp pasal ada keluar coklat dekat bahagian kemaluan saya.. Dan saya di syak keguguran.. Tapi baby okey... Jadi tak gugur.. Seminggu berturut turut keluar darah.. Lepas tu sambung pulak seminggu lagi.. Kencing berdarah..sakit... Saya tak tau sebab apa.. Saya dalam dilema waktu tu.. Saya pernah gugur.. Takkan nak gugur untuk kali kedua... Saya nak suami... Suami tak ada... Suami suruh balik rumah mak dia... Saya tak selesa dengan saya sakit sakit pergi sana... Macam saya pantang waktu gugur tu.. Pantang ke 9.. Raya kedua.. Saya pergi raya rumah mak mertua saya... Saya nak jenguk mak mertua saya.. Sekali nya.. Sorang pun tak ada sapa layan.. Padahal pertang tu... Saya kene makan.. Saya tak boleh makan malam.. Suami saya boleh rileks rileks lagi... Suami saya cakap kat mak dia.. " mak.. Ekin tak boleh makan ayam gulai lemak.. Dia dalam pantang.. " mak dia balas... " tu ada ayam gulai lemak je " terus mak dia masuk bilik... Saya duduk kat ruang tamu tu sensorang. Lepas tu mak dia keluar rumah.. Duduk kat luar rumah.. Sapu sampah.. Suami saya pun duduk kat luar.. Memang betul betul tinggal saya sensorang dalam ruang tamu rumah tu.. Dia cuma bancuh air dan bagi roti 4 segi kat saya... Saya makan la buat lapik perut.. Balik tu.. Saya muntah menyambur nyambur.. Sebab lapr... Kann pantang makan terhad.. Sepinggan je tak boleh tambah.. Tengah hari dan petang je... Perut tak selesa... Ini kan pulak saya nak g duduk sana waktu saya sakit... Lepas tu.. Sejak mengandung.. Saya memang tak boleh masuk dapur.. Makan pun tak boleh sebarangan... Nanti saya muntah... Hmmm... Saya dalam pantang tak boleh minum air teh pun family dia dah jebeh jebeh buat mulut ,, buat muka.. 😵 tah apa apa... Sekrang ni.. Saya betul betul stress dengan suami... Saya kadang kadang jadi dendam dengan dieorang.. Hati saya semakin busuk.... Saya ada muat naik status kat talifon suami syaa... Sebab saya tak ada no sibligs adik beradik suami... Saya cakap... " kalau tak boleh hormat anak bini suami saya... Hormat rumah tangga suami saya... Anak bini dia pun perlu di pertanggungjawabkan jugak.. " lepss tu... Suami saya marahkan saya.. Dan dia cakap, suami adik dia cakap.. saya tak ada didikan agama.. Suami saya pun angguk je.. Tak kata apa.. Dan dia cuma rasa bersalah jea. Sekrang... Sampai saya rasa... Kalau terjadi apa apa dekat saya dan kandungan saya.. Saya akan dendam sampai mati... Sebab saya isteri.. Dia isteri.. Saya ibu.. Dia ibu... Dia wanita.. Saya pun wanita... Hmmm... 😭😭😭😭😭😭😭😭

13 Balas

sungguh berat ujian yg Pn hadapi saat ini. Saya mendoakan semoga Tuhan memberikan kemudahan dalam segala urusan. Pn, sungguh Pn seorang yg kuat dan tabah. Kerana masih lagi mempertahankan perkahwinan Pn dan suami biarpun mertua dan ahli keluarga suami bersikap sedemikian. Saya doakan Pn dan baby sihat dan selamat selalu. Saya tidak berani untuk memberi pendapat, tapi saya doakan semoga kesusahan saat ini, Tuhan gantikan dengan kebahagiaan yg tiada tolok bandingnya. Biar org yg keji yg lyan buruk itu yg rugi. Tp Pn beruntung berlipat ganda nanti. Ceritakan semua pada Tuhan. Dia maha adil. Yg jahat selamanya takkan aman. Pn serahkan saja padaNya. mungkin bukan sekarang, tapi di kemudian hari. Sepanjang mengandung ni, Pn lupakan saja yg sakit, Pn nikmati saat bersama anak. Dia ada dalam rahim Pn. Masa ini sangat berharga. Pn tidak keseorangan ya 😊 salam sayang dari saya.

Sabar ye sis. Jangan stress2. Nanti baby pun akan ikut stress. Takpa. Kita telan je demi anak. Kalau sis tak suka balik rumah mertua, tak payah balik. Kalau sis nak makan, sis order je delivery. Saya pun tak minum caffeine sejak pregnant. Bila mak mertua saya hidang nescafe, memang saya tak usik. Saya akan cakap cut caffeine sekarang ni, nanti hb low. Walaupun depa tak faham. Saya buat keras saya je. Saya dah malas dah fikir orang lain. Saya nak bahagia dengan anak saya je. Bab suami tu, sis bincang elok elok dengan suami sis. Ada masa kita boleh berlembut, ada masa kita kena tegas. Bidas je dengan hukum hukum agama bila perlakukan isteri macam tu. Biar tersentap sikit. Apa apa pun, moga Allah permudahkan urusan sis.

Betul sis..jgn stress..effect baby n sis.. happy 2 je demi BBY...abaikan negativity...kalu sis xlarat cod je..senang..bukan nk menghasut to kalu lah dilayan sebegitu,baik dok sorang..tunjuk yg Kita kuat...suami kalu banyak bunyi diorg xsuka..bila Kita senyap barulah dia sibuk Tanya Ada yg xkena ke...kalu Ada kawan baik ajak dia dtg borak2...kandungan sis baru sbb tu xleh stress..hugs....😍😍😍

Aduiiii kesiannyaaa awakk... Kalau sy pon xtahan n stress.. Rumah family awak dkt mana? Jauh kee?? Duduk la dkt rumah family awak.. And awak kene terus terang ape yg awak rasa dkt suami awak biar dia tau ape dlm hati awak...da2 jangan sedih2 k sian baby dlm perut.. Kuatkan semangat untuk baby k..

mungkin puan perlu kawan utk luahkan perasaan. boleh ringankan sikit masalah. kalau puan stress, boleh efek kt bby jugak puan. moga Allah mudahkan urusan puan. moga anak puan dapat jadi peneman dan penyejuk hati puan.

sabar sis..klu tak suka balik ruma mak mertua,jgn balik..dduk ruma jer..buat hal sndiri..klu ruma mak sndiri dekat,balik la ruma mak..bgi jer apa2 alasan kat suami..

Allahuakbar...moga Allah permudahkan segala urusan sis dan suami sis terbuka hati untuk lebih bertanggungjawab..💪..stay strong sis..Allah bersama kita

Sabar ye. Byak berdoa. Bincang elok2 dgn Suami, kata nk duduk rumah mak sndri buat masa skrang. Bg lh alasan Sbb apa nk balik rumah mak sndri.

Emosi awk x stabil + family suami ntahpape + x duduk dengan family sendiri = drama melayu pukul 7

4y ago

setuju sgt . isteri tu amanah .. ramai yg senasib mcm tu .. yg xmerasa xkn tahu ..

sis pm sya 0169195025..macam kita senasib..kita chat