8minggu Kantung Kosong

ini anak pertama saya , usia kandungan sepatutnya 9minggu , bila scan usia kantung 8minggu , masa scan kantung kosong doctr ckp keguguran sebab kantung tak ada isi tapi 2 minggu sebelum ada nampak bby tapi masih kecik itu usia kantung 6minggu , bila scan kali kedua ni kantung kosong tak nampak bby, saya tak ada apa² bleeding sepanjang pregnt, doctr bagi masa 2 minggu untk kantung turun sndiri lepas 2minggu dia akan cuci , saya nak tnya kepada yg pernah senasib dgn saya adakah kantung mcm ni akan keguguran atau ini masih di awal kandungan? .

8minggu Kantung Kosong
26 Balas

Kalau saya seawal week 5 saya jenis bleeding, asal bleeding trus ke klinik, doc cek kantung cantik semua, tapi smpi week 8, kantung mmbesar mmg ikut harinya, tapi kosongg, so sya kena repeat scan, and week 11 masih kosong, tapi masa ni, kantung mcm stop growing, growing mcm dlm 8w jugak, trus kena refer pakar O&G. So bila pergi, mmg bru dapat appt tarikh je la, masa tu dalam 2 minggu lagi bru dapat doc pakar. Dalam 2 minggu tu saya bleeding lagi, trus emrgncy, msa tu tngk rupanya kntung dah leper, masa ni tak heavy bleeding lagi, so doc bagi balik, rest kat rmh, balik rmh tu sya mmg sempat makan banyak sbb tak lalu makan kan, duk resah lagi, so lps makn ty hsbnd suruh sya rest n bdn saya lemah sngt, n saya tido. Dalam pkl 3 pagi, perut saya sakitttttt sngt, beserta sakit pinggang, kejut hsbnd hsbnd tak jaga mungkin letih, nk bngun tak boleh, so saya tarik baju dia sekuat hati, bru dia jaga, bangun dri katil, dia papah pergi blik air sbb dh sakit sngt, tak sedar rupanya darah melelh dah di peha masa tu, menangis saya dalm bilik air, dalam masa tu nk kencing2, rasa ada somthing kat vigina, rupa nya kantung dah jatuh,, tapi masih lekat dia situ, saya biarkan dia trun, tapi tak nak, trus decide tarik slowly, trus bagi kat hsbnd, hsbnd cuci, tngk2 mng kantung kosong, hsbnd bungkus dalam plastik, saya bersih darah tak hbis lagi, sbb darah mmg bnyakkk, n hsbnd suruh pakai kain batik, baju semua trus ke emergancy, n msa di emrgncy doc tnya sikit2, trus kena tolak wad bersalin, masa di wad bersalin tu laa, dngan kluar masuk bilik air la, sbb sya jdi kerap nk kencing, dengan kain batik bocor, spenda basah. macam2. Sampai la kena admit wad masa tu. Pengalaman betul. Insyallah sis doa baik baik saja, mana nk tau keajaiban berlaku, mcm sppu sya mula kosong smpai la dah jmpa pakai o&g, n doc bagi tarikh kata nk cuci, scan2 nmpak baby, kuasa Allah, sekarang dah setahun dah anak dia.😊

Biasa je tu, sy dh jd 2 kali mmg mcm tu la. Sy scan mggu ke 8 masih nmpk baby dh boleh dgr heartbeat tba2 mggu ke 10 doktor ckp kantung dh kosong mggu ke 12 mmg dh di sahkan xde baby lagi dh dlm tu walaupun xde bleeding jd tggu kantung tu turun sendiri ataupun doktor akan bagi ubat untuk bantu. Tp dia xkan la bagi ubat suka2 je terus nk bagi sblm bagi dia akan scan lagi tengok betul ke xde,sampai dia scan pakai bawah tu masuk dkt bawah scan lebih dkt dgn kantung untuk pastikan cari heartbeat & baby mmg xde. Confirm baru mereka bagi ubat, jgn risau mereka tau apa nk buat. Mereka xkan buat suka2 je tu. Salah satu faktor benda ni jadi baby mengalami kecacatan kromosom masa pembentukan baby tu itulah yg dibagitau dkt sy. Sy terima je dgn hati redha, skrg alhamdulillah dh nk dpt ank ke 2 x lama lagi, itu sys alami untuk yg first time pregnant & yg ke 3. So yg skrg ni kira baby no 2 pregnant yg jd lahir sehat dan sempurna & skrg tgh tggu baby ke 4 lahir xlama lagi. Awak jgn risau jgn stress, ramai yg fikir knapa itu ini sbb xpernah alami perkara ni. Kita ni especially yg first time tu sy nangis mcm nk gila awak,sedih sgt sbb dah nmpk semua. Jgn putus ada jgn fikir mcm2 sgt nnt awak stress, terima ketentuan takdir mungkin blm masanya lagi skrg inshallah nnt Allah akan bagi lagi untuk kita bila tba masanya.

I ada pengalaman yg sama. first baby, sepatutnya scan waktu tu dah 9w, cuma nampak kantung dan janin but no fetal heart and doc said janin kecik. Doc bagi 3 minggu to repeat scan. and at the same time, I ambik MC untuk bedrest 3 hari. at 11w4d, keluar spotting then trus rushed ke hosp, Doc bagitau bentuk kantung irregular tak cantik, janin pun dah takde. its either sbb early pregnancy or rahim sedang dalam proses miscarriage. masa tu I PJJ dgn husband, kawan yg hantar g hosp. sedih sangat menangis dalam kereta harap ada keajaiban. So the next day, bleeding makin heavy. rushed again to hosp. Doc buat scan, masuk speculum and bagi lagi 2 minggu untuk jatuh sendiri. tapi tak sempat, esoknya tumpah darah. sakit sangat tuhan je yang tahu. tapi lagi sakit sebab I masih berharap kandungan selamat. sampailah kantung keluar sendiri, then mintak housemate call ambulans. complete miscarriage, tak perlu dnc. but Alhamdulillah. 2 months later, I dapat transfer, duduk dengan husband, I pregnant lagi sekarang dah 27w. whatever happens, jangan sedih ya. kuatkan semangat. InsyaAllah ada rezeki untuk awak.

2y ago

lendir camtu takde. just keluar fresh blood warna merah banyak. Doc pesan in case ada keluar daging warna pink macam isi ikan, kena simpan letak dalam gauze bawak g hosp. so that time, I dah tau lah janin tu keluar. sakit cramp macam senggugut. kantung keluar je, terus hilang rasa sakit tu.

saya ada penglaman mcm ni sis,, mula2 masa 7w kantung tu elok je bulat dan ada sebutir macam beras kat dalam rahim..dr pn x pasti baby atau bukan sbp tiada degupan jantung masa 7w.. lepas tu 9w..dr scan lg mimang sy disahkan mengandung tapi kantung kosong.. mimang masa tu tiada bleeding,,dr pn ckp tunggu je la kantung tu akan gugur sendiri..lpas tu dah 13w.. dah mula bleeding tp perut tak sakit.. sy ke hospital tuk cek tp kantung dah memanjang mcm dlm gmbr scan sy tu.. dr ckp awk bersabar je la ye kendungan awk x menjadi 13w klo ada baby dah npk jelas dah tp ni tiada.. perasaan sy masa tu mmg btul2 sedih tp apa boleh buat belum reziki.. mlm tu sy mula sakit perut mcm sengugut mimang saya dah agak dah saya akan keguguran sbp dr dah terangkan.. masa saya pegi toilet kencing masa tu juga keluar gumpalan darah besar..sy ke hospital dr scan mimang dah jatuh dah kantung tu😔 bukan 1 kali tp dua kali saya mengalami hamil kosong.. dan sekarang syukur saya hamil ke 3kali skrg dah 22w dah...

2y ago

sama jgk mcm saya cm tu laa hati sedih sgt2

kenapa doc suka2 nak cuci kalau takda bleeding ? saya pun hari tu sama .. 4x scan baru nampak baby rupanya usia baby tu tak sama dengan tarikh period saya .. kali ke-4 tu baru jelas nampak itupun usia dia dah masuk 14w , apa2 puan berdoa pada Allah semoga Allah mudahkan urusan , saya pun haritu sedih sangat sebab fikirlah yang baby ni tak jadi alhamdullillah Allah makbulkan doa saya dan mudahkan juga urusan saya .. kadang boleh jadi kantung kosong sebab usia baby tak sama dengan tarikh period .. selagi takda bleeding puan jangan suruh doc cuci dulu bagi masa untuk dia ikut proses tu ..

2y ago

itulah puan saya hari tu pun sama juga , kalau ikut tarikh period baby sepatutnya usia 12w masa tu tapi syukurlah alhamdullillah doc yang scan tu dia suruh repeat scan lagi 2w then kali kedua scan baby still tak nampak doc suruh appt dengan doc pakar lagi 2w pergi jumpa pakar memang tak nampak apa2 pakar suruh 3w lagi datang alhamdullillah kali ke-4 tu baru nampak baby usia dia dah 14w bergerak aktif dan ada degupan jantung .. nasib sebab dapat misi dan doc yang baik2 doc pun tak gelojoh suruh cuci ..

sy ada pengalaman lbih krg mcm awk..sepatotnya kalau ikot apps sy da 10 week.. tu pon ank first sy..so..bila da 10 week ,,sy pk nk scan la..sbb sy tak pernah scan lagi.. nk jdikan citer..masa scan tu..dktr kata..kandungan sy bru 6 week bkn 10 week..then dktr sahkan sy da gugur lama..cma janin xjatuh.. sy pon masa tu stress sgt..sedih kcewa..sbb ank first kan..ank yg kita nanti2 kan..tp nk buat mcm ne..da xde rezeki..sy redha.. tp Alhamdulillah.. bulan 5 sy gugur..bulan 7 sy mengandung lagi.. 🤲🤲🤲

2y ago

sis cuci atau tggu jatuh sendri?

Saya pernah macam ni. Lepas 2minggu gugur sendiri memang tak menjadi. Jangan sesedih, Insyaallah Allah swt akan gantikan dengan lebih baik, bersabar ya. Saya pun macam ni 2x dalam 1tahun tu. End up doktor suruh rest setahun supaya rahim kuat. Dan dlm 1tahun tu saya amik asid folic dan jaga makan, tahun yang ketiga Alhamdullilah Allah hadirkan janin sihat dalam rahim, Insyaallah. Jangan susah hati ya. Jaga diri.

keadaan sis sama mcm saya sblm ni scam 8week just npk kantung xde langsung ketulan darah or deyutan jantung janin tp sakit dia mmg rasa mcm btul nk bsalin..doc suggest mkn ubat or cuci xpun nk tggu dlu..saya cm bgtau doc xpe laa saya tunggu je trun sendiri n mna tau ade kajaiban dr allah..sminggu lpas tu saya dh mula sakit2 contraction g toilet nk kencing dh terkeluar kantung tu n trus g hospital cuci..

tunggu lagi 2minggu kalau tk ada bleeding or sakit . kes ni lebih kurang mcm sy jgk haritu . 2kali scan still kosong and scan buat kali ke 3 minggu ke 9 dah nampak bby dgn jantung time tu pergi klinik swasta buat tvs . kali ke dua scan tu doc suspect sy gugur jgk siap bg surat refet ke hospital lg . sy tk pergi sbb yakin bby ada . sis tunggu je 2minggu lg . bnyk2 kn berehat

sis ckp x ada apa bleeding kan ? tpi doc kata baby x da time scan kali kedua? padahal 1st tu nampak kan ? doc x da bgtau suspek ectopic ke ? kandungan luar rahim .. sbb sis kata scan pertama nampak baby then scan kedua baby x da kantong kosong padahal sis x da bleeding pun .. try tnya doc tu adakah ectopic ?

2y ago

Sy dulu ectopic tak nampak kantung. 8minggu gugur turun sendiri. Lps tiga bulan gugur pregnant lg.. Skrg dah 33w. Ectopic ni dia kan rasa sakit abdomen kt kiri atau kanan perut.