Kata dokter sy kurng darah.padahal sy sllu mnum obat yg d bgi.apa solusi agar darah sy stabil.?

13 Balas

sama sis.. masalah hb low.. tak naik naik.. ni dh masuk 28 weeks doktor nak cek talasemia.. tapi tunggu results darah 3 bulan.. dalam masa 28 weeks ni.. doktor tukar iron suplemen tu dh 5 kali... last ni iberet dia bagi.. tak tahu kalau naik minggu depan.. ok lh.. klau tak naik.. dh buntu nak pikir.. kalau ada talasemia hb tak kan naik tak kan turun .. dia memang kat situ je..

kalau HB low kena elakkan benda² berkafein. tak kisah dari segi minuman or makanan. air kopi, air teh, air milo aka coklat, air nes or mknn² berasaskan benda² ni semua kena elakkn. ni antara punca HB low masa preggy. banyakkan mkn sayur² hijau, buah²an, kerang & mknn² berkhasiat lain

Ada doktor dlm tiktok gtau.. Cara mkn ubat tambah darah jgn mkn time minum susu.. Jika minum susu atau ada ambil pil kalsium.. Kena jarak sekurg2 4jam baru boleh mkn ubat tmbh darah tu.. Kalau x dia xberkesan..

ini pengalaman saya la.saya mkn maltofer sblm tdor.tpi lepastu terus telan vitamin c yg jnis kunyah 500mg tu.sbb dlm maltofer tiada vit c include.skrg Alhamdulillah 11.4.. asal dlu takyah cite.hb 9 pn pernah

Sy minum syrup kurma confirm naik 😂 sbb sy selama pregnant tak pernah hb sampai 13 😅 cuma sy tak minat kurma sbb manis sgt, jadi agak mencabar jgk nk menelan air kurma tu

Supplement iron yg sis mkn x serasi dgn badan mungkin. Try ambil supplement iron jenis lain tp kdg ada juga yg mmg mcm tu wlaupun dh try mcm2 jenis supplement iron

Saya mkn zincofer Dari darah 9.0 naik 12.3 Tapi mnum sblom tido lah ,mnum pagi memang xlahhh Bauuu dia buat loya tekak..

2w ago

minum ke makan sis...sorry ...sbb sy mkn ubat tu jugak ..dia brsarung merah kan

sy pun kurang darah juga.. saya banyak makan kerang & jambu batu. Alhamdulillah darah dah normal.

sis sy pun ada msalah hb low, cara sy sy slalu msak/mkn hati ayam msak kicap

hb low ke sis ? try mkn kerang, mnum pati delima, buah jambu