Saya hamil 7 weeks lepastu tadi keluar spotting warna coklat. Bahaya ke untuk pregnancy ?

9 Balas

pergilah check untuk kandungan awak . saya sendiri check . saya pun spotting coklat juga masa beberapa hari lepas saya tahu saya pregnant . terus pergi emergency hsa. waktu tu 2/2 saya pergi check tapi doktor pakar takde . dia bagi ubat duphaston . dia bagi tarikh appointment 17/3 sepaanjang tu saya spotting tapi sikit ii. sampai tarikh 17/3 check pakar . scan apa semua . tengok janin okay semua . jantung semua okay cantik . siap dengar bunyi jantung baby lagi waktu ni 7 week . doktor cakap saya punya spotting normal kecuali berlaku pendarahan yang banyak . atau ketulan . warna merah . itu baru tak okay tapi setiap orang lain ii better awak check untuk kepastian . semoga takde pape . aamin 🤲🏻

Saya ada pengalaman spotting coklat masa kandungan 4 bulan tapi dlm 2 hari jer tu pun sikit sikit.Pastu 7 bulan kandungan pun ada spotting coklat juga.Tapi dlm 2 hari dah stop dia cuma sikit jer tak full kat pantyliner..Masa kandungan masuk 10 week pulak bleeding tapi tak full sgtlah kat pantyliner time tu.Doktor bagi duphaston.Masa preggy risau jugalah kalau ada bleeding or spotting ni.Alhamdullilah skrg dah berpantang 1 bulan 7 hari baby lahir sihat..Cuma tu jer nak pesan kalau ada spotting or bleeding direct g klinik atau hospital…

Masa saya 6minggu pregnant ada spotting coklat kira banyak jugak la.. ikutkan appointment sy dgn sono lagi seminggu, sy je tggu la.. sy pikir positif je.. Dalam masa seminggu tu jugak la spotting keluar je. Sehari mesti sekali atau 2x.. smpai masa gi ultrasound alhamdulillah, janin dah ada detak jantung. Dan skg dia dah umur sebulan lebih.. insyaallah.. kalau tak sakit dan bukan darah fresh insyaallah takda apa2 tapi sekirannya berlaku pergi jumpa doktor terus..

masa 4 minggu saya ada keluar spotting hari hari..jadi overthinking terus pegi jumpa doctor tapi doctor cakap bnda tu normal..pastu dah stop spotting saya..harini 5 minggu 2 hari keluar lagi spotting...risaunyaa🥺

Ramainya yg alami spotting ye..dr semalam dgn hrini dh brpe org dh..sy wktu first pregnt pon cmtu tp sy xambik tindkn just biar..tau2 hbeat xde..better sis pi klinik mtk ubat kuatkn rahim..kne bnykkn rehat..

klau kuar something coklat or darah masa peknen d kire x normal..bnyk faktor.klau berterusan sis rujuk doc.baru tau ada prob ke camne

bahaya jgk sbb sy pon spotting.. threatened miscarriage.. so bnyk bedrest,mkn ubat kuat rahim..

bahaya jika tak bedrest. dia bagi warning suruh rehat. semoga permudahkan urusan sis ☺️

boleh jadi bahaya, boleh jadi tidak. nak tahu, kena pergi check dengan doktor.