Sy nak Tanya. Kalau bersalin 37w1d masi di kira prem ka ye

5 Balas

Kandungan 36 minggu ke bawah masih dikira baby prem. Tapi bagi sy, kalau baby lahir berat cantik & takde pape masalah kesihatan, sy rasa okay jer kot

5mo ago

berat cantik brapa ya kalau prem. sbb rasanya bby kena tahan NICU kalau x capai 2kg masa lahir. skrg pn masi belum capai. risau bsalin awl baru 31w. sbb ank 1st lahir 1.68kg tahan nicu 19hari

bukan apa, Sy takut 2nd bby ni brank awl lgi sis. tu yg kena jaga². skrg da 31w. harap2 smpai la ke 37w 🤲 aamiin

5mo ago

aamiin . tq sis

sy dulu bersalin masa 37wks 3days kalau xsilap . berat baby 2.8kg. xdikira prem. kalau 36wks baru kira prem rasanya.

Tak awak. Tempoh matang baby 37 weeks ke atas. 36 ke bawah baru premature. Saya sendiri bersalin 37 weeks.

5mo ago

36 weeks masih premature awak. Soal berat tu benchmark untuk pantauan doktor. Kalau berat takde masalah boleh discharge macam biasa. Kalau berat tak mencapai tahap standard, akan dipantau dalam NICU.

rasanya 37w bukan prem. dah cukup bulan dah. cuma mgkin dari segi berat la pihak hosp akan tengok