Mcm mna dgn mslah kekurngan air ketuban?mcm mna atasi dan kesan yg bakal trjdi??skrng 34week

8 Balas

keadaan sis sama macam sy jgk sekarang..berapa bacaan air ketuban/ AFI (amniotic fluid index) sebelum & sekarang??sy skrg 34w2d, last week br tahu AFI berkurangan & sy minum air kosong byk² pastu makan tembikai, blend tembikai buat air & minum air kelapa utk seminggu..alhamdulilah dh naik la bacaan AFI masa checkup pg td tp doc masih bagi masa seminggu lagi utk pantau bacaan AFI..apa yg sy tny dkat doc pg td, sekiranya air ketuban drop balik..dorg akan check tali pusat baby, macam mana pengaliran darah ke tali pusat baby..sekiranya pengaliran darah ke tali pusat baby tu okey, insya Allah okey cuma doc ckp air ketuban xboleh rendah dri bacaan 5 la...sekiranya kurang dari tu, kita kena bersalin awal..doc tmbh lg pg td, air ketuban memang akan berkurangan apabila kita dah nak hampir² ke due date..sis kena bykkan minum air kosong pastu berehat..tu yg buat sy selama seminggu & insya Allah akan buat berterusan hingga doc cakap air ketuban baby dah okey & baby capai full term dia

Air masak wajib 2-3L sehari. Itu yg doc sy pesan bila air ketuban sy xmemuaskan masa 20w. Stat dari tu sy insaf hari2 xpernah missed air masak 2.4L sbb sy ada sukat pakai shaker. Even bln puasa sy puasa tp air masak wajib 2L. Kerap kencing tu mmg wajib la sbb air masak byk. Now 34w air ketuban dh 14. Sy xminum air tembikai sbb nk jimat kos🤣

minum air kosong banyak² awak, paling kurang 2L sehari. tambah skrg tgh musim panas, lagi bagus guna botol yg ada sukatan litre tu jadi boleh tahu sehari dh brp litre kita minum. makan tembikai pun boleh cumanya kena terkawal sebab takut gula pulak 😁 tembikai kandungan gula agak tinggi

cuba mkn tembikai sis.. mcm sy, msa 24w dktor scan air ktuban cma 6+ je.. trus KK refer hosp.. stiap 2 minggu checkup.. start dri tu sy mkn tmbikai stengah biji shari dan alhamdulillah bcaan mningkat smpai 11.. x slh kita usaha.. yg pnting air kosong kna cukup 2-3liter sehari ye

Dlm sehari hari awk minum air mcm mne? Kerap tak? Cuba mkn buah tembikai, makanan berkuah mcm sup..

1y ago

minum air kerap juga, ye? nanti sya cuba.btw terima kasih 💐

minum air masak 2L - 3L sehari sis. selain tu makan buah yang banyak air macam tembikai.

org kata makan tembikai sis, Insyallah

1y ago

ya?nanti sya cuba amalkan .btw .terima kasih

makan tembikan

1y ago

ye??ok .nanti sya cuba .btw terima kasih💐