Maaf saya nk tnya MCM mne x nak bgi sembelit....sakit perut nk membuang xdpt

7 Balas

Hi mommy waktu hujung trimester 2 dulu, saya pun sembelit teruk sampaikan seminggu tu dua kali je membuang. Saya tanya nurse apa nak buat berkenaan sembelit tu. Nurse suruh awal subuh bancuh susu Fernleaf 2 sudu dalam cawan. Minum waktu masih panas panas tu. Lepastu duduk je dekat mangkuk tandas tu buat buat macam nak berak gitu. Banyakkan minum air putih, banyak kan berjalan. Buah naga tu buat jadi air jus, makan buah jambu batu dengan papaya. Lain orang mungkin lain kejadian nya, tapi cuba amalkan dulu yaa, sebab saya amal ikut nurse cakap, alhamdulillah menjadi

sis saya sarankan makan buah naga atau pisang atau orange atau minum air horlicks juga boleh sng mmbuang.....klo mkn ubat..jarakkan susu seperti horlick milo kopi teh smua tu..lbih elok x yah mnum lah..mnum air buah je..mcm sy kerap mnum air jambu batu buah fresh ngn air apple boleh sng berak..tpi x jugak tau kdg ii sush jugk berak..jdi kna sebati ngn air putih juga ya

Sy pon sembelit sis .. ya allah dia punya lama dok dlm toilet tu sampai sy try mencangkung sebab toilet uma toilet duduk.. haritu pulak sy kurang air masak .. Esok tu sy minom air masak dua botol mlm sy 💩 lawas sngt.. Alhamdulillah .

beli lactulose syrup recommended by doctor untuk ibu mengandung die dapat melembutkan najis. makan tu insyaAllah next day tahi jadi lembut lawas membuang

sy sembelit masa mula2 makan ubat iberet tp doc suruh makan jugak sbb HB low. sy makan tembikai lepas 2 hari Alhamdulillah ok lancar membuang

Makan buah naga. Saya selalu buat macam tu je. Buah naga ni bagi kita senang membuang.