Ibu2 buat buku pink start berape minggu ?

41 Balas

Masa 1st pregnancy (2020) 8w dah boleh buka siap doktor kk scankan untuk confirmkan pregnancy. Kalini second pregnancy, saya call kk nak tanya pasal buka buku, ditanya dah confirmkan dengan klinik swasta belum sebab mereka takkan terima kalau sekadar upt double line. Lepastu disuruhnya datang 12w baru boleh. Siap dimarahnya kita bila kita cakap “oh dah lain ya.” Padahal klinik yg sama kita call masa 1st pregnant dulu. Sedih juga masa kena marah.. padahal kita tanya sebab yelaa dulu lain kan. Boleh je cakap elok2 ☹️

Kandungan yang lepas, 11 minggu, esoknya lepas buat buku pink keguguran 😢 Yang ke2 ni masa 11 minggu juga (tak semangat mana nak buat buku sebab pengalaman lepas), tapi Alhamdulillah doctor nak jumpa terus and buat checkup detail sebab doctor risau.. Now 12 minggu.. Harap baby dan ibu kuat.. Amin 🥺

saya masa 5 minggu ...check ada double line terus g kk ..bru blik berjln tekann drh tinggi besok doktor call klinik desa suruh saya wat buku pink ..alhamdulillah tekann drh oky ..tp umur saya 30-an tetap kena wat tekann drh seminggu sekali ...berat bdn pun obese doktor pntau

Saya tnggu 3bulan baru kk panggil buka buku pink .. tapi kena bagitau jugak dekat kk if kita penah ada penyakit sebelum pregnant .. mcm saya hb mmg low .. 9.5 je huhu .. so diaorang akan percepatkan untuk kita buat checkup .

start dri berapa week smpai 12week entah..tahun lepas sya buka msa 5w,pastu xdak rezeki..11w ggur...hari ni msuk 9week,tapi xbuka lagi🤣..esok nk pi klinik utk scan,doakan kandungan sya baik² sahaja

2y ago

saya pun pernah gugur 2kali, 1st tu buka buku pink masa 9w tapi gugur 11w, 2nd gugur 5w belum buka buku lagi, kandungan kali ke-3 ni memang plan nk buka buku lambat sikit, so 8weeks pergi scan, 11weeks 1st appointment kk buka buku pink..sekarang dah 23w…Semoga ada rezeki & Allah permudahkan urusan awak..

Sy 4 minggu dah buka buku pink di KK. Bergantung tempt juga. Ada KK x terima buka buku terlalu awal. Dlm 3 buln bru blh. Tempt sy 4 minggu dh boleh. Dpt label as early booking.

Kk saya 5minggu dah bg buat Tapi kk dekat kampung dia ckp 8weeks keatas sebelum 12weeks Awak call dlu kl berhampiran utk temujanji nanti nurse bg tarikh utk dtg buat bku pink

Sebaiknya sebelum 12 minggu. Sementara tunggu buka buku, jgn skip Folic Acid ya. Jaga diri. Banyakkan rehat dan jangan lasak². Semoga dipermudahkan urusan.

saya 12week baru buat buku pink , sebab baru perasan pregnant.. pegi klinik scan tau2 baby dah ada dlm perut😅😅

Sy call dl KKIA tnya..then depa minta date period then depa bg temujanji...msa buka buku pink tu scan 7week 😊