ada tak ibu ibu kt sini berpantang sendiri dgn suami? ank sulung? ssh x nk jga?

19 Balas

saya pantang sendiri dgn suami.. anak prtama dan saya czer.. syukur Allah permudahkan semua.. bepntang mcm biasa.. ikut arahan, petua, pntang larang.. xkira la dri segi makan atau apa2 pon.. sama ja.. xrumit kalau suami isteri sling bntu dan faham situasi.. mndikan bby sama².. bnyk kerja kena mnta tlong suami. dlm hal ni mmg kena sepakat.. bncg dgn suami btul².. sanggup atau tidak.. sbb nnt akan brjaga mlm untk uruskn bby,, hal² rumah tgga, basuh bju smua.. kalau suami rsa berat nk mmbntu.. mngkin boleh consider balik untk pntg sndri ni.. bg saya.. pntg ni xbole nk tekanan.. kena enjoy ja.. mcm kita prgnnt dlu.. apa2 pon saya ucapkan smoga dprmudahkn segala urusan..

klu xde mslh kesihatan, baik pantang rmh sendiri. sy ank sulung operate, alhamdulillah xde mslh ape2 ms2. sy pantang sendiri lps seminggu. cuma mandikn baby je minta tlg org sbb tkt tempat operate terbuka jahitan. skrg ngah pantang hari ke 18 ank kedua, bersalin normal tp pantang rmh mertua sbb kena buasir lps bersalin. rasa stress n serabut sngt. kdg2 nangis gak. rasa hari berlalu lama sngt.

saya, tapi sbb saya fikir bersalin czer tk perlu pantang rumit. saya pun bedal mandi air sejuk, tk jaga makan, tk berstoking pun. cukup bulan, bentan dan meroyan. Mmg sakit lah. Serik dah. Czer/normal, kena jaga betul. Nama pun pantang. Alhamdulillah suami sgt membantu, mandikan baby, berjaga malam jaga baby, kejut mak dia bangun tiap jam bg susu anak. Baju, makan semua dia siapkan. Alhamdulillah

Bagi saya tak susah kalau suami rajin tolong uruskan rumah dan baby sekali. Yang leceh bila setiap pagi nak pergi checkup kuning baby. Kalau tak lama kuningnya okay la. Itu je. Rumah pun takde orang buat sepah. Takyah fikir nak kemas rumah. Cuma kena masak dan basuh baju je. Kalau suami boleh buat lagi senang. Yang penting makan yang sihat la. Sebab nak luka cepat sembuh.

saya. tak susah pun, suami saya lepas hari 7 dia dah masuk office. saya handle baby sorang2, saya lagi selesa berpantang dan jaga baby sendiri dari ada orang jaga sebab kadang kita tak suka cara orang dan nasihat orang kadang tak masuk akal dan merimaskan. nasihat yang baik saya terima dengan hati yang terbuka

ok je wak..atas kite.xyah stress2 tu y penting.routine mcm biasa je urus satu2.sy dari ank pertama hingga ke enam ank pntang sorg2 dgn suami n ank..ank plak jarak dekat2 ade y setaun sorg.sy lbh suke pantang sndri sbb klau dgn org kdg bnyk kena ikut arahan.so y tu jd serabut.bile sndri kite tau masa bile perlu ape2 y kite ptt buat tnp kejar2

tdk pasti sis..sbb lain org lain cara ada yg berpantang dgn keluarga ada yg berpantang sendiri..KLU sy dari anak pertama Smpai lah anak Mo masuk no4 ne sy berpantang sendiri sambil sy buat krja rmh pelan2..ada juga suami tp sy fhm keadaan dia sy jenis tdk suka menyusahkan JD sy diam saja apa yg sy blh buat sy buat..JD sy urus diri sendiri..

Bakal lahir ank ke3 ni ade upah CL utk mandikan sy, bby, siapkan masakn pantang sy..sbb suami bekerja,ank2 no1&no2 sklh...jarak antara ank no2 n bby bakal lahir nnti sgt jauh..hihi..ibarat sy akn lahirkan sulong semula..btw tak kisah sendri @ org jaga, yg penting kita n bby sihat, berpantang dlm keadaan tk stress..😊

Sy blum berpengalaman, tp cadangnya nk pantang sendiri juga anak sulung ni. Bila tgok husb ringan tulang.. boleh ke dapur, basuh baju, sapu, mop lantai jd confidentlah nk pantang sendiri. Harap x terkapai2 keseorangan. Semoga dipermudahkan urusan bersalin n berpantang kita nanti.

not sure about d other first time mom.. tp for me.. terpaksa pantang sendiri in year 202o due to first mco.. struggle is real.. siap tumpah darah on pantang day 22.. bila pantang sendiri2 kena physically n mentally fit.. first pengalaman buatku trauma.. bukan mudah..