Assalamualaikum n hi, nk tye ade x sapa2 pernah gi scan on 5w tp doktor bgtau kantung jd bujur?

7 Balas

wassalam and hi. saya memahami apa sis rasa dgn keadaan menunggu lama dalam mendapt kan anak.. sis bnykkan berehat, kalau tidak kerja dan tiada buat apa2, bedrest je... makan makanan sihat untuk baby, minum la susu yang bagus untuk baby.. kandungan kite lain2 sis.. ada org baby cepat besar, ada yng lmbt.. ada org baby lahir 4kg, ada yng 1.7kg je pon ada,.. kadang2 keadaan rahim, ketebalan rahim, tebal kulit, semua mempengaruhi apa kite tgk melalui scan.. kalau ikot logik semingu pertama mengndung tu masa kite period sbnrny, seminggu seterusnya fasa pemulihn rahim, seminggu lagi fasa subur dan bru la terjadi persenyawaan.. persenyawaan pon antra ovum dn sperma yaitu sel.. sel kalau kite nak tgk pon gune microskop.. jadi baby dalam rahim 4 5 minggu dalam rahim ssgt la kecik.. mmg xnmpk lagi mata kasar kite ni... sis pk yang baik2, apa yang ada dalam badan ni Allah akan jagakan🥰 emosi pon main peranan masa mengndung ni.. nanti dh 9 10week boleh la scan lagi ... selebihnya bnyk kan berehat..

Selagi xde bleeding no need to worry. Sy preggy aritu awal2 bulan januari 2020. scan 5 weeks xnampak apa pun. kosong terus. check upt naik terang double line. dh start alahan. Bila scan smula 13 weeks baru la nampak seketul baby ckup sifat. btw ni ank 1st sy. kandungan yg ke-4. 3 yg awal2 tu missed miscarriage. Skrg ank dh 6months. awal2 trimester tu pun doc pesan kena bedrest selama 3 bulan lebih. tpi memang sepanjang tu sy x boleh nk buat keje sgt. migrain alahan teruk jgk awal2. in shaa Allah ada rezeki sis. awal2 ni bnykkan rehat. bnykkan makan kurma, susu (kalau boleh telan), makan makanan seimbang, jgn tinggal supplemen dgn vitamin yg kk dh bekalkan tu. kena mkn smpai abis. semoga dipermudahkan segala urusan sis sehingga bersalin nnti. aamiin. ❤❤❤

2y ago

Hi . Sama macam sy td . Baru scan . Baby baru 5weeks . Doc scan cakap tak nampak apa . Kantung pon taknampk . Sedih sgt rasa . Dia kata tggu lg 2 minggu repeat scan . Semoga baby sy baik2 sj . Anak first 🥺

ni masa saya 5w. Nurse yg scan tu kata tak berapa nak cantik sbb bujur mcm tu. tapi 13w saya keguguran. in case ada spotting, terus cecepat pegi hospital/klinik. saya spotting sy biar je dulu ingat biasa je rupanya tanda keguguran. skrg tgah pregnant yg kedua baru 6w tapi belum pegi scan. takut jugak ni. semoga anak2 kita sihat2 je dalam rahim tu. aminnn

3y ago

mungkin sbb masatu dah nak masuk 6w. nampak besar sbb dia zoom. in shaa Allah semoga baik2 saja.

Semoga ada rezeki sis.. selamat smpai bersalin ya 🤲🏻 sy dlu first scan masa 8 weeks nmpk kntung je, next 12week bru scan lagi.

3y ago

Aminnn yra insha Allah

masa saya scan 5w5d tk nampak kantung lagi tapi doc kata rahim tebal. scan bawah baru nmpk. doc kata baru nk jadi.

Ada je sis..sabar dlu..sy mula nmpk dot je..lps tu leper sikit..then bulat..slagi xbleeding,xpe..doa yg baik2

3y ago

Tq sis.. Risau sbb ttc 9thn dh.. Doakn moga semuanya baik2 iye sis...

Baru nak menjadi kot☺ Pikir yg baik baik yaa sis. Lain org lain cara yg Allah nak bagi.

3y ago

Tu la.. Insya-allah selagi xde bleeding.. Harap2 bertahan la smp ke 2nd trimester.. Aamiin