Assalamualaikum.. Ada x dlm niey bersalin secara caeser.. pastu anak x sampaii 2 tahun hamil lagi 😫

5 Balas

if awak makan perancang then hamil itu rezeki allah nak bagi dekat awak. adik sy 2nd baby dia emergency ceaser. lepas tu masa anak dia setahun lebih dia pregnant no 3. dah beranak pon bulan 10 haritu. beranak normal cuma kena induce sbb air ketuban dia kurang. adik ipar saya pon sama 1st baby setahun lebih pregnant no. 2 beranak selang sehari dgn adik pmpn cuma dia kena ceaser. sbb doctor kata dia berisiko rapat sgt. pergi jumpa doctor. doctor akan nilai tahap kesihatan awak dn janin. kalau high risk doctor akan bgtau awak. xperlu risau. nanti nk dkt due pon doctor akan refer awak utk check previous scar utk tahu awak boleh normal atau pon ceaser

saya pun tgh pregnant skrg. bru 8 weeks. nurse x marah pun, ok je awak. anak saya yg first pun bru setahun. last year emergency czer jugak. pape pun kne refer doctor. hosp mmg akn ltak syarat skurg²nya 2 tahun gap kalau czer, tpi sbnrnya after 6 month pun, kalau pregnant xde mslh. tpi tgok jugak keadaan, klau xde komplikasi, bleh je normal. jgn risau. anggap je rezeki awak. saya pun dh rancang, tpi melekat jugak. anggap je rezeki 💕 kawan saya pun anak bru stahun, brsalin czer. next year mgndung lgi, bleh brsali normal sbb xde komplikasi, luka pun dh cantik. no worries mommy

takda pengalaman tp kenapa tu? risau/sedih/tak bersedia? rujuk lah doktor anda sbb doktor saja boleh nilai. cuma lepasni berjaga2 lah jika nak bersama, kena praktis teknik "double protection" supaya takda accident berlaku lagi.

Smuanya risiko sendiri jika dh hamil rapat with history cser. Sbb dalaman x completely heal pun less than a year. Next time, use protection and proper planning.

sye sis. anak 1y4m dh pregnant lgi. Alhamdulillah nurse & doktor xmarah pun. dh rezeki kan. cuma pregnant kali ni kena hati2 skit sbb anak tgh lasak kan 😅.