Saya nak tanya, kalau usia baru 4 minggu boleh ke makan durian?

19 Balas

Kalau ikutkan Dr boleh je makan tapi berpada. Cukup nak rasa je Tapi setengah badan mgkin tak sama puan. Jadi atas risiko sendiri Sy 3x gugur awal kehamilan Skrg tgh prgnant 7 bulan Awal prgnat sy betul² rest, Tak makan nenas Baru makan durian 7 bulan tapi seulas dua Tapi awal² sy jaga sbb pernah gugur Atas risiko sendiri

12mo ago

Org kata rahim sy jenis lemah,tapi sy tak percaya sbb Doc xcakap mcm tu. Tapi sebab kandungan sebelum ni sy aktif, jadi lepas thu ke prgant, sy betul² rehat. Tak drive kereta, Tak angkat bakul baju Senang cerita bedrest Berjalan pun tak memang duduk rumah plus sy alahan dlm 3 bulan lebih Nenas/duria/tapai atau apa² makanan yg panas, yg ragu² sy elakkan dulu utk awal trimester Bersama dengan suami pun hold dulu sampai tengah/hujung second trimester Makan vitamin yg Doc bagi, elakkan stress.

Sy mse mengandung ank slung Tringin nk mkn durian. Tggu 6buln bru strt mkn durian musang King 2ulas. prgnt ank no 2 rasa ckit je durian. Mse tu husband yg suapkn. Lpskn mngidam je. Kandungan dh bso Tiba2 teringin lg nk mkn durian time tue bkn musim durian. Beli Aiscream durian. Settle mngidam.

kalau ikut,boleh je makan 1-2 ulas. takde masalah. and jangan makan durian dengan tapai. hari tu gi klinik byk kes ibu yg keguguran atau ciritbirit sebab makan banyak durian,pastu ada yg makan dengan tapai.. memang dr nasihatkan tak boleh campur dua benda ni and nak makan durian 1-2 ulas ok la

12mo ago

Sis sorry. Tertekan emoji nak dlte xreti

elak dulu lh dik.. kandungan pun baru nk menjadi.. dh trimester ke 3 nk mkn.. mkn lh.. tp berpada jgk.. jgn bnyk sgt.. cukup 2 3 ulas je buat hilang ketagih.. jaga mkn & kandungan baik²..

kalau saya, setakat seulas dua takda masalah pun. tak pernah ada kamus pantang mkn masa mengandung ni..semua bersalin 40w. terpulang la pada tuan badan. kalau risau sgt better tak payah la

sy suggest tahan dlu sis. tkot gula tnggi. baby baru sgt lg. bahaya gula tnggi utk bby sbnrnya + durian kan panas. nnt da second trimester bole kot skit buat raso raso.

Better elakkan dulu buat mase skrg.. durian panas & kandungan gula tinggi. Saya awl2 preggy tak sentuh durian. Skrg masuk 3rd trim baru makan.. byk juga lah sy mkn😂

kalau boleh elakkan dulu sis sbb kandungan masih awal lagi . kalau dh masuk trimister 3 baru makan tp berpada2 lah ya ..

Saya tak diizinkan makan terus haha nasib baik saya tak teringin lagi.. orang kata panas takut affect baby..

Kandungan baru nk menjadi ni jaga dulu. Sebab takut apa2 jadi awak rs bersalah pulak.