Ada effect ke pada bayi kalau kita skip supplement vit b complex dan iron? Kalau makan muntah balik.

2 Balas

Hai sis, saya pun rasa mcm nak skip dua ubat tu tp doktor mesti suruh mkn juga. Iron supaya darah merah kita cukup utk supply kpd baby supaya baby dpt membesar dgn baik. Vit b complex supaya semua nutrien dlm mknn yg dimkn dpt diserap baik & berikan pd bayi juga. Yg iron tu ada org suggest tukar ke maltofer perisa coklat boleh beli kat farmasi. Yg vit b complex tu siapa tahu pengganti yg better? Ubat iron klinik bagi buat saya muntah, lps muntah sakit kepala tangkap dkt blkg kepala, perut tak selesa sampai mlm & sembelit teruk. T_T Nurse kata kalau ubat tak sesuai beritahu klinik nanti klinik tukar yg lain. Tapi yg iron tu sy nk try mkn maltofer perisa coklat.

3y ago

Sama-sama. Samalah. Lepastu nurse pesan jgn makan sayur bayam masa pregnant sbb nnt dia halang zat besi & fungsi ubat iron so nnt hb tak naik. Mkn sayur hijau selain bayam.

jangan skip supplement dari kk yer sis.. bahaya untuk bayi. banyak risiko nanti takut perkembangan dan tumbesaran ada masalah. next appointment cakap kay nurse tak sesuai makan ubat tu.mungkin boleh tukar ubat. sementara ni sis try mkan dngan jus orange

3y ago

cuba beli iberet sebagai penganti. saya dulu beli yang ni baru ok.