Hari dh masok 30minggu..nurse call suruh jumpa doctor kencing manis tinggi. Mcm mna nk kurang kn ye?

1 Balas

Perlu jaga portion makan. Perlu amalkan suku, suku, separuh. Nasi atau makanan berkarbohidrat tinggi perlu dielakkan. Nak makan boleh, tapi sikit je dlm suku. Lebihkan makan sayuran dan buah-buahan. Minum air masak lebih membantu juga kurgkan tahap gula dlm darah. Selain tu, perlu elakkan makanan manis dan minuman manis. Waktu pregnant ni, memg kalau mkn manis lebih sikit je risiko sangkut GDM n berat naik mendadak. Jdi perlu berhati². Sebab time pregnant especially la dh third trimester, insulin dlm tubuh akan berkurgan disebabkan baby membesar dlm kandungan.