Boleh share pengalaman ibu hamil anak perempuan atau lelaki ka?

15 Balas

jantina anak dr sperm lelaki. mean bila dh pregnant tu kita xboleh nak ubah nk baby boy or baby girl. setiap org tak sama. hanya dgn scan je boleh tengok jantina baby awak. 1st pregnancy - xde alahan sepanjang pregnancy, suka makan semua (masam, manis, pedas, masin), suka semua jenis buah, perut bulat, kalau tido semua posisi sy tido yg penting saya selesa, bersiap sama macam sebelom pregnant, xde mengidam yg teruk2. scan baby boy lahir baby boy 2nd pregnancy - sama mcm 1st pregnancy. 4x scan doctor kata baby girl. detail scan pon nampak girl. due bulan 1 ni. tak kisah jantina apa yg penting baby keluar sihat semua.

2y ago

Smg dipermdah urusan bersalin awak yee Aamiin

Ya. Kalau nak tahu jantina memang kena scan 😊 Tapi kalau nak cerita pengalaman, saja nak sharing tak ada masalah pun. Macam saya, alahan lama sampai 6 bulan, tak suka berhias, padahal saya ni jenis kalau nak kemana mesti siap cantik cantik dulu. Saya suka make up, sejak pregnant, paling malas sentuh barang make up, muka memang all natural, lip balm pun malas pakai 😂 muka jadi breakout masa 1st trimester, breakout teruk jugak. Lepas tu suka makan makanan yang husband saya suka, padahal selama ni saya memang tak makan apa yang dia suka. Bila scan, pregnant baby boy. Perangai dari dalam perut dah nampak ikut ayahnya 😂

saya 1st baby - takda alahan , makan tak memilih semua makanan boleh masuk , melawa macam biasa , sensitif , suka berkepit dengan suami kalau suami pergi kerja je mesti nangis 🤣 last2 keluar girl dah 2tahun3bulan memang kuat berkepit dengan bapak 😌 2nd - ada alahan tapi takda lah teruk sangat , makan memilih first trimester saya hanya mampu makan maggie ,bihun , mee kuning , roti ,sayur dan buah .. sekarang dia tukar selera suka makan lauk2 yang dimasak sup saja ..

lain org lain pengalaman nya. sya msa first trimester slalu mkan asam2 mangga, org kata msti baby boy. skrg dh 36 weeks, scan dr kata baby girl. so maybe kita x bole prcaya sgt apa yg kita craving/mitos apa yg org kata. tggu baby kluar nnti bru kita sndiri thu. sbb tu sya bli brg bju baby mmg x tetap dgn satu wrna je, sya bli smua wrna. kita x bole tntukn, tuhan yg bri jantina anak. smoga dipermudahkan segala urusan yall ❤️

setiap org xsama pengalaman pregnant dia. mcm saya xsuka manis2. nak mkn pedas2 masin2. first trimester setakat loya ja xpenah muntah or yg teruk2. loya pun bila tgk video nasi kandaq. saya org Penang tapi lansung xboleh Terima nasi kandaq sampai sekarang dh nak masuk 8bulan 😁. scan baru ni doctor ckp baby boy. kwn saya sama Ms saya xdak alahan, suka mkn pedas2 tapi dia dapat baby girl...

Bagi saya, better scan utk tau jantina. Ada org cakap, kalau alahan teruk dan ada jerawat, baby girl. Kalau perut bujur ke depan, baby boy. Saya xda alahan, perut pula mcm ke depan, x bulat sangat. Tapi bila scan, baby girl. Masa scan tu, baby mengangkang. Doktor pun cakap ni confirm baby girl. So, lebih baik scan drpd dgar pgalaman org🥰

sy tt 10tahun.. sepanjang mengandung dulu sy xde apa2 alahan, suka makan manis pedas makan asam.. tidur pn byk mengiring kiri. 3 kali scan x pernah nampak jantina.. tawakal aje asal baby keluar sihat.. itu pn baby x sabar keluar awal 34w5d.. keluar baby girl 2kg cara czer.. Alhamdulillah, skrg ni baby dh 6 bulan, berat pn 6.2kg skrg ☺️

Pengalaman sy pregnant baby girl, mmg dh dpt instinct akan dpt girl walaupun hrp boy sebabnya sy igt waktu bersama sy sebelum pregnant tu dua tiga hari sebelum hari subur tp time hari subur tak buat. Second sebab sy suka makan manis. Asyik nk yg manis2 je. Masam2 or pedas ke apa kurang tp boleh je makan sbb takde alahan dari awal pregnant

baby first boy. suka mkn/mnum manis. baby gerak seawal 14 weeks. saiz baby besar dri usia, emosi stabil n suka mkn daging xsuka mkn sayur... baby ke 2 girl. xsuka manis, suka mkn masam2, xsuka daging, suka mkn sayur,saiz baby kecil dru usia tpi berat ok, emosi xstabil kuat menangis biarpun si ibu jnis yg cool..

waktu scan je dpt detect tp saya pregnant anak lelaki takde alahan,kuat berjalan,suka makan masam2 padhal sebelum ni tak suka makan masam,naik seri muka tapi malas nk make up n bersiap,kuat tidur,malas sangat2 nak terbaring je,perut bulat tp kedepan.