Hi mommies boleh tak share listing barangan persediaan untuk bersalin nanti utk baby & ibu

5 Balas

Klu list sy dlu Barang baby: *Towel *Handkerchief *Baju baby *Socks, mittens & topi (xyah beli byk sgt yg ni, pakai kjp je) *Kain bedung *selimut baby (jarang juga pakai kcuali sejuk sgt) *Diapers newborn *Cotton bud & Cotton ball (utk cuci pusat nti) *Nasal aspirator *Wet tissue (byk2) *Thermometer *Pemotong kuku baby *Minyak kayu putih (atau apa2 minyak panas yg ibu prefer) *Nappy rash cream (standby je, klu x kelam kabut cariny) *Bedak *Sabun mandi *Sabun cuci kain baby (sy guna sabun basuh lain utk baju baby, tp klu rsa ank ok pkai sabun basuh biasa tu boleh je) *Bath tub & tempat support baby dlm bathtub *Tilam & katil baby *Changing mat *Hanger kecil utk baju baby *Bag baby (klu handbag jenis besar x perlu, sy mmg guna kecil so sy perlu bag extra utk barang baby) *Stroller (klu xde org dpt tlg angkt baby lepas bersalin better beli ada carrier skali boleh minta husband tlg angkat, sbb klu sy lepas bersalin nk jln turun dri wad ke kereta mmg x larat lg klu nk angkat baby) Barang ibu *Pad (guna je apa2 pad yg tebal & besar) *Breast pump (standby just incase perlu pump especially working mother) *Bekung *heating pad (klu rajin boleh pakai, bantu relax badan) *Nursing bra (sy beli byk, ada beli nursing pad tp x selesa.. dh try dua2 disposable & reusable pad.. last2 tukar bra je terus) *Confinement lady ( sy cari org yg blh dtg urut lepas bersalin, ambil dlm 10 hari je) Hrp membantu.. ikut kesesuaian ibu.. carseat bgi sy sesuai beli utk 1 tahun ke atas tp klu jenis yg mmg slalu drive, beli awal masa newborn pn xpe

3w ago

terima kasih jwpn nya

awak try seach kt tiktok. Bukan taknak share kt sini tp kalau awak survey kt tiktok lagi jelas awak boleh nampak barangan tu sebab dlm bentuk video/gambar. Dulu pun saya tanya kt sini tp jawapan general. Bila tgk kt tiktok siap kita boleh tengok rupa barangan tu.. brand apa, kualiti elok ke tak, cara penyimpanan, cara guna, beli kat mana. Dan ramai yg comment juga bagi pendapat barang yg penting barang yg kurang penting. Contoh mcm jenis minyak telon, ada mcm2 brand rupanya huhu siap saya screenshot tau bawak g kedai. Pastu nanti mulalah akan keluar banyak lg video2 baby related yg bagi kita banyak ilmu. Just sharing dgn awak sbb saya banyak belajar dari tiktok juga sampai ke harini. Menu makan anak pun save siap2 kt tiktok

1w ago

baiklah sis terimakasih bnyk2 ats tips nye. ilmu breastfeeding lagi seronok. sy bnyk buat research n join grup hbm mmg best bnyk ilmu n tips sy dpt. anak 1st sy berjaya hope ank 2nd ni mcmtu jugakler

Ni saya punya list dulu. Boleh ubah ikut lifestyle awak Barang baby - Pakaian - Towel - Handkerchief - Mitten & Bootie - Muslin swaddle - Toiletries - Wet tissue - Thermometer - Nasal aspirator - Bathtub - Hanger - Carseat Barang ibu - Maternity pad - Nursing pad - Nursing bra Atau awak boleh search posting lama di search bar. Ada banyak jugak.

3w ago

terima kasih jawapan nye

sy bersalin normal di hosp kerajaan, tak banyak pun barang perlu bawa. untuk mommy, bawa baju persalinan utk balik je spt kain batik, baju, peralatan mandian, pad untuk baby. bawa pampers, baju, towel, kain bedung, tisu basah, mandian, minyak yuyi utk elak kembung perut

3w ago

terima kasih jwpn nyaa