weight loss

im entering 2nd trimester. yesterday i went to check up and i noticed that i lost 2kg than my last weight in 1st trimester. sy puasa jgk, cuma 3 hari sy berbuka awal. should i have to worry about the weight loss?

7 Balas

yups better jgn puasa sis . sdgkan saya x puasa pun yesterday g klinik timbang brat bdn turun gak 1.6kg dri first trimester . skrg 2nd trimester juga ni . haa tu tak puasa pun trun brt bdn juga . rasanya selera mkn saya kurang sgt skrg ni tp asyik lapar je . doc ckap makan je stiap kli lapar wlaupun brkali2 tp dlm portion yg sedikit .

5y ago

sy kerap muntah balik lepas mkn sblm ni. mkn je muntah. mungkin sbb tu jgk kot berat sy turun. tp bila sy puasa ni ok skit muntah2 tu. cuma malam lepas berbuka jela kdg muntah jgk.

Me too.. I lost 2KG also. Doktor nasihatkan supaya jgn berpuasa dulu sbb BSP saya tak brp elok dan takut baby tak dpt nutrient yg sepenuhnya.

5y ago

my doctor said boleh puasa.. xbahaya for bb just bb nnt kecik je.. nnt dah lahir kasi mkn mcm2 besar lah.. hehe.. sbb dokter tu pun puasa masa mengandung. but kalau x larat dokter kate xyah puasa. bnda ni depends kat tahap ketahanan mummies. i lost 2.6kg seminggu puasa..then dokter xckp ape pun.. sje said normal.

banyak jgk turun sis..better jgn puasa dulu..worried effect kat baby

Jangan puasa dulu, takut bahaya kat diri dgn kandungan

ya.. who know... the baby didn't get enough nutrition...

5y ago

untuk baby juga sis... nt boleh ganti puasa juga Kan.. hehe

kalau tak beri efek negative tak ada masalah tu.

5y ago

ya harap2 xda apa2.

Byk jugak turun tu. Tak payah puasa lah.