First trimester ikan ape yang boleh makan ?

Ikan pari, ikan tongkol, ikan kembung, ikan merah, ikan cencaru, ikan bawal. Antara ikan dalam list ni ikan ape yang boleh makan ye ?

11 Balas

awal trimester memg bahaya sikit sebab macam saya penah gugur so saya xkan makan ikan selain ikan kembung dan ikan sardin je sebab ikan lain tinggi merkuri. bawal ke ape ke memang x ambik. Penah makan bawal asyik banyak turun air jernih masa awal trimester so stop tapi ikan kembung memg oke kalau nak makan laksa ke ape alhamdulillah , cuma saya akan makan panas2 , kadang awal trimester ni angin2 makan x betul sikit angin, mcm saya x boleh minum susu full cream dalam kotak tu. kena stop kejap masa awal trimester ni. Nak try susu kambing plak nanti sbb susu kambing bagus sebab xde acid in shaa Allah. Lagi satu saya ada baca daun kunyit pun xboleh ambik takut jadi fake contraction masa awal trimester sape x kuat rahim blh turun darah. nauzubillah. hati2 ye makan masa awal trimester , semua org belum tentu blh makan benda mcm org lain

saya awal kehamilan ikan yg mekuri tinggi tak makan, mcm pari, keli, and mcm lagi boleh google. Tapi sejak dri awal rupanya semua ikan x boleh telan, auto muntah, kdg pergi pasaraya, smpai mual muntah tngk ikann, hehehe. Tapi sya bnyak google ja kalau ketam pun x berani

ikutkan ikan ni xde masalah sgt tp sis jgn mkn ikan yg ada bisa contoh keli or ikan sungai..elakkan dlu sbb ad sesetengah mom ni xleh pergi ngn ikan berbisa ni ad tu sampai gugur berkali.

sume ikan boleh sis😆. kenapa tk boleh pulakk. kalau pantang lainla . jaangan risau makan je sume kecuali awk ade alergik dengan ikan. contoh kulit jd gatal ke apeke. better jgn makan.

semua boleh kecuali ikan laut dlm tak digalakkan makan sbb merkuri tinggi,awak boleh Google ikan² yg tak digalakkan makan

1y ago

paling bagus ikan cencaru Dan tongkol,bagus utk tambah darah,nurse pun suggest makan

semua boleh awak. xde mslh pon. kenapa ada org ckp dkt awak xboleh makan ikan ka😅

1y ago

Nak kepastian awak boleh tanya doktor terus masa check up.

Semua ikan boleh, ikan mentah je tk boleh cth salmon, tuna.

Makan je apa apa nk makan.. jangan makan yg mentah ja

ikan haruan ikan merah ikan bawal putih ikan siakap.

Semua boleh