baby newborn susah tidur

hi ibu2,Saya nak bertanya ibu yg berpengalaman,anak sy fully bf,dia susah nak tdur,kdg tgh mnyusu tu dia tidur bila nk ltak atas tilam dia trus bgun balik n ngis,kadang daripada pagi pkul 9 dia bjaga smpai lewat tgh mlm dia lgsung taknak tdur..knp jd mcm tu ye..baby tkda kmbung perut..tp dia mmg ssah nk tdur..baby sy bru 29 hari..

12 Balas

sama situasi . sebulan pertama mmg baby saya pun mcm tu. lepastu saya ajar sleep training. kenalkan siang & malam. siang kita ajak dia main, buka lampu terang2 & suasana bising. so that bila malam, dia dah penat & lepas mandi dah tutup lampu , pastikan suasana senyap, jangan pandang mata dia & ajak sembang,mandikan air panas , urut2 dia ..everyday 8.30pm dia dah tidur sampai esok pagi. pastikan baby masa dia mamai tu kita dah letak dia dalam baby cot bukan waktu dia dah deep sleep sebab nanti dia auto terbangun, cara letak pun kena betul. Kepala dulu lepastu kaki, lepas letak terus letak tangan kita atas dada & kepala dia sekejap sampai bebetul dia dah lena baru kita lepas. plus point, siap2 bedung tau masa tengah susukan sebelum masukkn dlm baby cot tu. cuba dulu tips ni mana tau berkesan, kena pastikan baby tidur awal tau sebab nanti menganggu tumbesaran bayi dari segi berat badan & tinggi dia 🫶🏻💕

1y ago

kerap sangat2, baby sejenis cluster feeding. bukan mcm anK org lain susu lepastu dua jam lagi baru nak susu 🤣 ni sejam sekali. kalau nak tggu dia tidur tu 3x susu baru tidur adehhhh

🥰🥰🥰🥰🥰🥰 dia nak dipeluk la Tu...rase selamat Dalam dakapan ibunya ketika menyusu...Dan terjaga apabila diletak...itu biasa utk newborn...maybe dia nangis sebab apabila puan letak dia..dia tahu dia tidak Dalam pelukan Ibunya..dulu sama la masa baby saya Masih newborn...uishh mmg Susah nak berpisah...berkepit je...kadang Tu kene tunggu dia betul2 Lena baru letak...tapi lama kelamaan usia mencecah 3 bulan keatas...dia Dah kurang dah...takpe puan slow slow train baby puan..insya allah ok la Tu...asalkan baby tiada masalah kesihatan...biasala babykan banyak ragam nye..🥰🥰🥰

mula2 dulu baby sy pn mcm tu,sampai habis pantang tidur berdukung,org ckp jgn biasakn dukung tp nak buat mcm mna klu tak dukung mmg tak tidur nangis je,,mmg stress jg time pantang,bersalin czer lg dgn sakit kna dukung baby berjam2, alhamdulillah masuk 3 bulan baby dah ok,tdur blh dah sendiri tp tulah klu siang kna ada org kt sebelah teman klu tak mmg cepat je terjaga,mlm mmg tidur lena smpi pagi,bangun menyusu ja,sabar la sis baby nk manja2 dgn sis,lama2 akan ok juga tu,mmg struggle sangat lagi2 anak pertama semua kna belajar sndri

baby sy pon dulu mcm tu. solutionnya sy bagi puting. tp jenis orthodontic. baru dia boleh lena. sbb mulut dia asyik nak nyotnyot.. skrg ank sy dh 5bulan. klau bg nyusu smbil baring pon bila dia dh knyang dia akn cabut sndiri n sambung tidur. dia tak ngempeng. sbb dh biasa bila kenyang, stop. bukan nk isap2 buat raso2 😄

mcm pnglaman sy msa ank sulung ne...dia susu botol..asik brjaga sja..sekali snang tidur kita umur dia mcm 3 bulan..susah sy buat krja..lain..brdukung sja..tk nk brayun...tk sedap hti ikut petua org tua..sy jahit kain kcil buat gelang nya..brsma ingu..supya tda mngacau dia..smasa 1 org tidur..bwang limau..dkat sma bby

sama mcm baby saya 19hari, dah 3 hari ni tak tidur start 10am sampai 12 tengah malam. kalau letak atas tilam dia nangis dan terbgun. nak kena dodoi je sepanjang hari tu. nasib baik malam elok je tdo.. dah jumpa doktor, doktor ckp normal sbb dia blm ada rutin harian. tp tulah saya yg penat takdpt buat pape

1y ago

sy baru je nak tanya soalan, tiba2 terjumpa soalan awak.. jam tdur baby pon lebih kurang haha tak jadi nak tanya. baca jawapan org je 😅

Memang awal2 macam tu. Lagi2 sbb fully bf memang lagi melekat laa dia dengan kita. Saya anak first susu badan sampai 3 tahun . Memang tdo sama2 satu katil. Kadang2 je bernasib baik dpt letak dia dlm katil. InshaAllah memang ambil masa dan ibu kena kuat💪🏻

1y ago

Sebulan masih selang 2jam

Normal sis , biasanyaa anak anak tengah ambik masa untuk sesuaikan diri dekat " tempat baru " . Dalam sebulan lebih dah ok .

bedung x? memula memang mcm tu. as time goes by ibu pasti akan adapt dgn baby. baby pun akan adapt dgn suasana.

bnyk faktor..terlalu panas sejuk..baju xsesuai tebal atau nipis sngt,tmpt tido xselesa etc