Air susu ?

Ibu2..normal ke 21w dh keluar air susu? Terkejut saya tgh2 urut payudara tiba2 terkeluar sejenis cecair..suami kata air susu..ye ke??

11 Balas

Normal je. Sy 20 weeks pun dah muka leaking. Tau2 bertompok je baju. Doc kata tu tanda high supply. Just lap bersih je

kalau boleh jgn urut..sbb susu akan naturally keluar masa baby lahir nanti.. sbb susu awal tu bagus utk baby

normal..tapi kalau saya² tak akan urut. sbb kalau boleh susu pertama yg keluar tu biar bby yg minum. bagus untuk bby..

2y ago

macam saya dari anak pertama dan ke dua susu keluar lepas bersalin. bila bagi bby hisap tu susu akan keluar. kalau tak keluar saya urut dan picit. kalau kat hospital biasa nurse yg tolong picitkan 🤭. sekarang mengandung yg ke 3 dah 7 bulan. susu mmg tak ada keluar. ikut individu,yg ada ibu2 ni sebelum bersalin susu dah keluar. yg ada tidak. jadi kalau saya nak urut nenen pun,biasa lepas bersalin. sbb susu yg pertama baik untuk bby. dan yg urut biasa bidan. memang sakit siket,rasa nak tendanh je. tapi tahan je lah..hehehe. lepas tu susu melimpah ruah keluar..

aah betul la tu . sy pn bru 6 bln n brurut sikit . kluar ssu jgk . alhamdulillah rzeki baby nti ..

Kolostrum. Jgn picit, biarkan saja. Rajin2 lap & cuci area situ dgn air suam.

mcm i masuk 23wks ada cecair jernih kuar.tapi sebelah kanan je. dh 2 kali mcm tu.neves pula

Kenapa urut? Bia je..haah sy pun waktu 20w ade keluar sikit2

sy baru 17w....sy picit2 ada air susu kluar sikit...😅😅

Normal. Jgn diurut/picit/pam. Biar je. Cuci bersih je.

Normal