petua berentikan penyusuan ibu

hi ibu2.. anak dh 4 tahun sitll fill bf dh mcm2 cara petua dh buat tp bijak sgt2 dia ni tau pula apa bnda tu calit kat nipple.. dia lap ??hmm.. camne nk stop kan bf ye. dia tak nak botol

12 Balas

saya ckp dgn baby tak boleh hisap sdh...sb baby besar sdh ..klu selalu hisap susu..nti susu momy berdarah..nti momy akan rasa sakit..lepas tu peluk anak..bagi dia rasa dia kena sayang momy supaya momy tidak rasa sakit..lepas tu saya bagi tau...susu ni utk baby kecil shj...kLu sdh besar buat susu dlm cup sdh...seminggu peLan² pujuk anak..lama2 dia lupa sdh...

Sama dgn ank sy dh 4thn dan ada bby 5bulan dh...dia tetap nk susu badan jgak...lps bby mst dia mai plak mnyusu....skrg sy cuba elakkan pelan2...skrg ni dlm smggu 2 3 kali ja bg....yg lain sy mengelak ...hehehe

Sebenarnya umur 4 tahun dah lewat nak putus susu. Dia dah besar, dah kena explain kenapa x boleh menyusu tu. Sepatutnya umur setahun 6 bulan tu kita dah slowly wean off anak spy masa 2 tahun dia dah ready.

4y ago

Yup...sbb dlu masa wean off ank yg umo 2y 6m xpyh calit apa2...sbb dia dah phm...just ckp je knpe dia perlu wean off...

Anak I baru 6 Bulan tapi dia sendiri X nak direct breastfeed, bagi dlm botol baru nak minum.waktu tidur pun,Kita bagi direct ,kena tolak juga. Terpaksa duduk Pam Kasi dlm botol..

4 tahun dia dh besar n dh tahu ape bnde y mak dia letak hihi mgkin blh bgtau je dia.. Sy dlu ank umur 2tahun stgah calit2 daun sireh bg merah, ank tgk trus dia xnak

cara saya conteng pakai marke pen warna hitam..conteng smpai hitam bila die nak nyusu tnjuk jer kat die ckap dah x boleh susu..alhmdlillah anak saya x nak trua

Saya tepek asam jawa sis..time dia nak tu g dapur tepek kan..nnti dia tgok dia geli..kalau dia mnum jugak..akan rasa masam..lama lama dia x nak la

Anak dah faham n bijak. Puan boleh minta bantuan suami untuk terangkan kenapa perlu stop bf. Sentiasa ingatkan anak tak boleh bf dah.

Kalau 4thn dah blh ckp dgn dia trs...btau dia npe xleh bf dah...dia dah blh phm

tumbuk bawang putih pastu sapu, sebab bawang putih bau dia susah nak hilang.