Pregnant & Full Bf

Hai.. Sy tgh pregnant anak ke 2 (6 minggu) dan anak 1st baru setahun 7 bulan masih full bf n cadang nk stop umur dia 2 tahun. Ada kesan apa2 tak kalau sy terus susukan dia sepanjang sy hamil ni? Sebenarnya dh cuba bg dia susu botol tp dia tak nak. Ada ibu2 yg berpengalaman mcm ni?

3 Balas

hi awak, my own experience sy tahu pregnant masa baby setahun 2bulan. baby mmg fully menyusu badan. saya ada minta advise dari doctor. doctor mmg advise utk stop bg susu badan sbb risau nutrisi tak sampai dekat baby. ada juga yg sy baca doctor advise risau baby lahir kecik dan ada juga mommy yg dpt advise dr doctor takut keguguran. dan saya ada juga tnya pakar lactation. cakap minta slow kan bg susu badan dkt baby mean bukan stop secara drastik. sebab ibu hamil dn menyusu kongsi hormon yg sama. dan semasa menyusu rahim awak akan mengecut. boleh cuba minta advise from the doctor sbb ada je doctor bg proceed penyusuan. sekiranya awak xde mslh kesihatan semasa previous pregnancy. sekiranya awak larat utk teruskan penyusuan cuma pastikan awak makan makanan yg berkhasiat. air yg secukupnya. awak perlukan tenaga yg byk tambah2 sekiranya awak mengalami alahan yg teruk. dan tak boleh nak makan. itu mmg doctor akan minta awak stop. lagi stu usia setahun 7bulan susu bukan lg perluan baby awak. boleh offer suau full cream. banyak nutrisi dlm pemakanan baby awak

Hi sis, boleh tya kat Doktor sis ya. Sy d jangka bersalin prtgahan bulan ni tp si kakak masih menyusu, 1 tahun 10 bulan. Ada niat nak stop haritu tp Doktor sy ckp, xpa, slagi xrasa sakit mcm nak bersalin tu, boleh teruskan. Berat sy xnaik sgt, tp berat kakak Alhamdulillah ok. Berat baby dlm kandungan pun Alhamdulillah, lg besar dri masa mengandungkn si kakak dulu 😅 padahal sy breastfeed kn, alhamdulillah, rezeki anak. Tp sis kena bykkn rehat, dptkn sokongan sbb akan byk yg pertikaikan tp percaya je dgn rezeki yg Allah bagi, slagi boleh menyusukan, teruskan je ♥️ tp puting sis mmg akn rasa ngilu sikit bila kndungan dah besar, cara atasi, suru anak ubah posisi mulut @ lekapan? Lama2, ngilu tu hilang. Yg penting enjoy the moment, jgn stress2 ya. In sha Allah semua akan ok ♥️

Tak baik utk kandungan..