Nak kerja tapi ...

Ibu² yang bekerja, saya nak bertanya pengalaman. Ada tak ibu² yg bekerja pengalaman anak kecik susah tidur malam. Anak saya skrg dah 6m+ tapi susah tuk tidur malam, dan kemungkinan saya tak lama lagi akan bekerja. Macam mana ibu² handle ya dengan anak susah tidur malam ni, kdg okey tidur kdg tak okey, macam mana emosi ibu² bekerja semua? Saya sampai rasa tak yakin utk pegi kerja memandangkan anak saya susah tidur malam. Siang hari saya jadi penat sgt + emosi tak stabil bila tak dapat tidur malam yg cukup. Jadi saya nk tnya la pengalaman ibu² bekerja camne jaga anak kecik yg tak dpt tidur malam ni..

7 Balas

Cm saya dulu saya jgaa sorng2 sbb pntang jauh .. anak msih kecil msih belum knl mlm dan siang2 dari kecik saya ckp ini siang .. siang untk main .. mlm untuk tido .. hari2 saya ckp mskiun anak saya akan bngn nk susu tngh mlm .. tp bila dia msuk 4 bulan anak saya da knl sikit ohh siang main , mlm tido .. waktu tido msti jm 9 akan bngn jam 8 agak lewat sikit anak saya tido sbb saya buat kerja rumah sikit2 and cuba bicng ngn suami awak .. sbb time saya hbis patang saya berkerja saya ngn suami bergilir ..

Anak belum differentiate waktu siang dengan malam. Tips kelas antenatal yg sy join, banyakkan komunikasi dgn anak waktu siang stiap kali masa tukar diapers etc, tapi waktu malam jangan banyak bercakap. Boleh pasang muzik yg slow atau zikir spye anak kenal beza waktu siang dgn malam. Lpas tu jgn biar anak tido lebih 3-4 jam waktu siang. Nap kejap takpe.. supaya malam dia dah letih tak ckup tido siang.

Dulu, sye pm mcm awk..Pendpt sye, bincang dgn suami, selagi suami brada disisi awak, cube lar mntk bantuan dri die, gilir2 tidor. Mcm sye, kdang2 anak slalu jgak bgun mlm pastu tk nk tidor, suami sye jauh, kami pjj, tuhan je faham betapa mengantuknye la haii..emosi jgn ckp nk mrah ade..sedih ade..tpi siapa je faham. Skrng ank dh 10 bulan, kurng skit, kdang bgun tuk mntk susu je..

Betul awk boleh follow ig/fb baby language byk info psl waktu tido baby dll. Baby ni kne ajar dia waktu sing dan malam. Siang di tidopun biar terang dan ada bunyi2 juga dan tido mlm kne gelap dan sunyi. Kalau baby terlebih tido 3 jam ke kejut dia. Dan ptg jgn bg tido lebih kul 6.

if kerja anak hantar pengasuh taska kan? berani tak try dulu hantar seminggu tengok anak mcm mana tidur malam dia. kadang sebab siang terlebih tidur, ta cukup main ke itu yg jd tidur malam lewat

bley share jdual tdo baby? pukul bpe baby tdo & pukul bpe baby bgn? ade follow wake window baby tak? x silap sye baby 6 month wake window dlm 2 jam mcm tu... ade ikut x?

6mo ago

Instead biar anak bgn sendiri, awak kena kejutkan anak bgn. Hook or crook pukul 7am kena juga bgn. Baby dah 6 bulan kan Should be pukul 7am tu dah boleh bagi breakfast. Bg baby bgn bg due warming up semua, bersihkan diri, boleh terus breakfast. Than buat aktiviti dgn die. 6 month dah boleh buat byk aktiviti. Pukul 9am boleh bg die nap. Tgh hari @ 11am kejutkan die untuk lunch. Than main2 lagi dgn die. Dlm pukul 2pm dah boleh nap. Pukul 3.30pm@ 4pm kejutkan die untun snacking + main2... Pukul 6pm bersihkan die, dinner. Pukul 7pm ke atas, tutup lampu bawa die tido. Sy follow time childcare. Mmg byk membantu.. Baby nie kena byk tido. Awak try lah.

biasakan anak dgn suasana mlm.. sy dlm pantang lg pukul 8 lampu bilik da malap.. skrng anak 2tahun 9buln, tk pernah sy berjaga mlm kecuali time dia tk sihat..