Berpantang sendiri

Ibu2 yang ade pengalaman berpantang keguguran boleh share tak penjagaan semase berpantang. Saye berpantang sendiri jadi saye tak tahu nak berpantang macam mane, dan boleh ke mase tengah berpantang banyak jalan, memasak ?

2 Balas

kalau boleh minimum kn berjalan n memasak dlm keadaan duduk ya. pantang 2w. lps tu crik tukang urut. sblm husband pegi kje suruh die beli kn breakfast. atau suruh husband masakkn utk mkn tgh hari. elakkan makanan berangin dgn sejuk ya. lebih kan halia, bwg putih, boleh ltk black pepper dlm masakan. suruh husband siap2 bersihkan bahan mentah. contoh siap2 basuh ayam, ikan, blend bawang semua. kira awk nak masak tgl keluar kan dgn bilas je balik. nak mudah, upah org utk masakkan, suruh hantar ke rumah. tgl masak nasi je nnti. elak angkat berat mcm bakul baju basah. pakai stokin ya. lebih kan rehat. lgi 1 mkn kena on time, and jgn biarkan perut kosong, nanti boleh kena gastrik. sediakan makanan sng awk nk mkn, mcm roti ke biskut ke, buah. elakkan mandi mlm. kalau boleh mandi sblm mghrib.

Pnglmn pantang sndri lps ggur..sy mkn mcm biasa, cuma elak fast-food, air sejuk. Bjalan cuma dlm rumah saja, buat kerja2 rumah mcm biasa...cuma yg berat2 tu kne mntk bntuan suami. Masak tu cuba cari yg mudah2..means buat sup or lauk2 yg tak rumit. Alhamdulillah sy baik2 saja.