Buang air besar Sembelit

Ibu2 starts sembelit berape week? Pregy ni mmg sembelit hari2 ke..sampai 9 bulan sembelit terus ke macam mne😅😅

5 Balas

normal. Sy sblm tahu hamil dah sembelit. masa hb sy drop berturut2 , sy ikhtiar minum Similac Mom, alhamdulillah hb naik sikit2 & dpt pakej sekali kurang sembelit. 😁 Tp gdm on diet, diet suku2 separuh, iron rich diet dan semua supplemen yg doc prescribed sy teruskanlah. Jngn lupa keep on hydrating dan kerap buat senaman ringan sesuai kehamilan; berjalan 15minit- 30 minit pun ok

dy tgk org jgak. stiap org mkn mknn yg berbeza. klu blh ambil pemkanan yg kurang serat n berkhasiat. bnykkan minuman air putih😊

saya pun sama sembelit start preggy klu nk berak cair mkn pedas huhuhu dpt lh 2-3 kli berak cair

Tambah sayur dan buah buahan. Makan yogurt. Ambil supplement probiotic.

alhamdulillah saya xde kene sembelit