Susu badan

Ibu2 start bile keluar susu bdn? Tngh hamil ke selepas besalin?

28 Balas

Sy bsalin malam lepas isyak. Btol2 lepas bsalin tu ade kuar susu, nurse tlg picit. Picit tu mase nurse nak bagi baby dekat kite lepas dah habis jahit luka. Tp kejap je, esok pagi xde, tpaksa bg baby air masak 2 sudu sbab nak suh dye kencing. Kalo x, xleh kua spital. Berak dh 3x, kencingnya tak. Petangnya baru kencing, baru boleh kua spital. Lega. Kalo x, kena gi spital besar ntok further check up.

Sy hari kelima baru keluar banyak susu dan baby puas utk menyusu..hari2 sebelum tu susu tak banyak..sikit2 je keluar..sy top up dgn susu formula bg baby..sbb kesian tgk baby lapar..3 ke 4 kali sy minta org urut utk lancarkan susu.. alhamdullilah menjadi..

4y ago

Urut badan ke sis? Ke bahagian susu di urut?

Kalau susu banyak masa tgh hamil pun susu boleh keluar depends pada mommy tu sendiri setiap orang berbeza.. tp jgn risau yg kelir tu bukan colostrum. Masa saya dulu masa preggy 7 bulan dh ada keluar sikit bila picit..

Saya masa 17/18 weeks camtu... Tengok nipple mcm ada putih2 habuk... Try bersihkan dgn cottonbud... Sekali baru perasan ada keluar air jernih lepas cuci nipple. Excited sbb ni first pregnancy 😁

4y ago

Sama, mula2 pelik air ape pulak yang jernih ni. Risau punye pasal sampai search pasal cancer. Nampak comment macam ni baru lega hati

1st pregnancy - keluar ms 7 bulan, tu pun lps sy cuba cuci2 nipple,2-3 hari sebelum keluar. 2nd: keluar ms 20 weeks to lps tu xde balik.. Lepas bersalin baru ada semula.

5y ago

Sye 7 bulan pon dh keluar sikit....😅😅...ank first kan...so MCM jakun sikit...heheh

Ikut badan org tu. Ada yg ngandung dah keluar susu. Ada yg lepas bersalin terus ada susu ada yg tak keluar2 susunya beberapa hari

36weeks. Tp keluar susu tu kalau picit je. Pastu 2 ari sebelum dan selepas bersalin mntak tukang urut buat urut lancarkan susu..

Sejak pregnant nipple mesti ade putih2 kerak susu... Tp sy xberani nk picit.. Sbb klu picit boleh rangsang utk bersalin awal..

4y ago

Sy xtahu kebetulan atau mmg betul salah satu sebab bersalin awal.. Masa anak 1st dulu dh jd habit masa mandi je sy picit keluarkan susu.. Time tu mmg xde ilmu.. N ditakdirkan bersalin awal 7bulan..

Mase pregnant 30 dah ade air susu tp tk tau lah sama ade bnyk ke tak tp lepas bersalin 3hari trs je bengkak bnyk plk air susu

Ada yang tengah Hamil, Ada yang Lepas bersalin .. kalau saya selalu lepas bersalin baru Keluar Susu...