Bila baby mula tidur sepanjang malam?

Hi ibu2, saya nak tanya umur berapa agaknya baby mula tidur sepanjang malam tanpa bangun minta susu? Dulu masa anak saya sebulan, dia bangun setiap 2 jam sebab nak susu. Sekarang dah dua bulan dia bangun setiap 3 ke 4 jam untuk menyusu. Jadi saya nak tanya bila agaknya saya dapat tidur malam straight tanpa perlu bangun setiap beberapa jam 😂

5 Balas

sekadar share pengalaman saya. setiap anak berbeza keperluan. anak pertama saya (boy) kerap bangun malam, wean off bf pada 1t3b, sambung FM sehingga 2t9b. itupun kami paksa wean off sbb nk start potty train. keperluan dia masa 2t9b tu masih akan bangun 2 kali minta susu. anak kedua (girl) pulak jenis xbergantung susu. start wean off bf umur 1t6b. tapi saya perasan dari 1t4b dia dah xbangun malam utk direct feeding. ajaib kan. lega sungguh waktu tu ibu dpt tidur lena tanpa ganguan. tapi saya perasan makan realfood/rugi banyak menyumbang faktor ni. anak kedua mmg suka makan, jadi dia makan dinner puas2 setiap hari, mungkin sbb tu xlapar susu malam2. nanti ibu rajin2 kenalkan/layan baby utk makan real food. in sha Allah, kebergantungan susu waktu malam akan kurang.

Anak saya pula masa baru lahir mmg tak tido mlam🤣 masuk sebulan baru tido mlam and bngun setiap 2 jam susu. Ni skrng lagi 5 hari nak masuk 2 bulan ni mcm ade aura2 dah sbab dia mcm bngun setiap 3 jam mcm tu. Saya yg naik seram tengo dia tido lama tanpa susu mcm tu ye la sbab susu badan kan, susu badan kan cpat hadam🤣 berpikir juga dia xlapar ke hahaha. Kadang angkat je dia time tido tu sumbat nipple kat dia suruh dia hisap. Xhisap kang sakit breast pula sbab padat susu.

kalau bawah setahun ni lagi la memg baby akan kerap bgun untuk mnyusu. mmg xboleh mimpi la nk tdo puas 😂 sy ank 3tahun pon masih bgun time tdo😅

4mo ago

Lama tu kalau sampai 3 tahun. Anak buah saya semua setahun dah tido straight. Takpa ibu. Baby lain2. Besar pahala bersusah payah jaga anak. Ibu boleh!

Setahun lebih lah kot depends on anak. Tu pun kalau dia tak dpt adik. Kalau dpt adik hmm bersambung lah kita jadi burung hantu huhu

anak saya lepas minum susu 1.30/2.00tgh mlm dia akan tidur esok pukul 6./7pg baru bangun anak saya skrg baru sebulan lebih