Batuk demam selsema

Hi ibu2 saya bf anak umur 2 bulan tapi skrg ni saya xsihat batuk selsema. Pergi klinik biasa doktor ckp jgn susukan anak even susu yg dah pam pun sbb takut anak kene infection kuman dari kita nnti dia berjangkit batuk selsema gak. Doktor suruh bg formula sampai saya dah sihat. Betul ke xleh bg susu kita time kita sakit? Tp saya dah terbagi rasa serba salah sangat sbb ank pun ada selsema batuk gak cuma dah elok sikit. Saya xkisah saya sakit tp risaukan anak. Ada tips hilangkan selsema anak :( pasal susu tu mmg kena bg formula jela eh. #pleasehelp #firstmom

12 Balas

Hi, Puan. Apa yang diberitahu oleh paedtrician anak saya, kebersihan diri itu yang penting. Penyusuan ibu masih lagi boleh diteruskan seperti biasa sama ada secara direct atau pam. Sentiasa cuci tangan selepas batuk, bersin. Elakkan dari mencium baby, pakai mask. Itu sahaja. Nak hilangkan selsema baby kena kerapkan penyusuan, kerapkan tepuk percussion, sedut hingus baby menggunakan nasal aspirator, pastikan juga suhu dalam rumah tak terlampau sejuk dan tak terlampau panas. Harap membantu 🌹

Sy x pasti pasal x boleh bg susu waktu ibu sakit sbb masa sy sakit, sy bg je BF mcm biasa. Doc pun x ada ckp x boleh. Cuma ubat, dia sarankan sy amik lepas BF anak atau masa anak dah tido. Even masa sy kena covid pun, doc bg je BF mcm biasa cuma kena jaga kebersihan dan pakai mask masa tgh BF anak Anak sy x minum FM. Fully BF

mase demam lah waktu terbaik utk susu kan anak.. sbb dlm susu bdn kita ade antibodi.. bila demam, lagi tinggi antibodi bdn kita.. cuma doktor nasihat kan sy utk pakai mask, masa tu kena covid.. supaya anak tak berjangkit.. puan boleh banyakkan bacaan pasal ni kat youtube ke, internet ke..

masa ank 1st sy ada jumpa kaunseling susu, dorang kata boleh je bg bg tp pakai lah mask supaya x berjangkit.. xda sebab utk tuka kpd formula.. mungkin doktor tu bukan breastfeeding friendly.. try join group happy breastfeeding group di fb..

takda mslh pn sis boleh teruskan penyusuan mcm biasa . sbb sy wktu dmm & kena covid dulu mmg ttp menyusukan anak alhamdulillah tak berjangkit dgn baby , cuma kalau boleh guna face mask , cuci tangan dulu sblm menyusukan baby .

aii first time pula sy dgr bgtu.. doc yg sy jmpa pula gtau boleh ja ksh bf baby x masalah cuma kena pakai mask, Jgn cium2 baby, lau x larat ganti2 dgn husband jg baby trus jgn mkn ubat sembarangan trutama ubat batuk

jenuh juga kalau kita demam tak boleh menyusu anak.. pengalaman sy dulu sy demam sy bagi je anak direct bf sebab mmg tak ajar anak FM. alhamdulillah anak sy sihat tak berjangkit dengan demam sy..

pulak. sy pon ada kena batuk & demam tp masih menyusukan anak. xde nya bg fm. tp jaga2 la selalu cuci tgn. pastu nk batuk² tu tutup mulut kalau xpkai mask. Alhamdulillah my baby xde berjangkit

pakai mask,cuci tangan sebelum nyusu..sape la tu yg ajar bg formula..masa kita xsihat ni lah,susu kita ada antibody utk atasi penyakit selsema batuk tu..elok sgt bg anak menyusu..

kawan kerja saya, tahun lalu kena COVID.. tp dia fully BF baby dia. Cuma sebelum BF, dia mandi, tukar baju & pakai mask..