Baby dah 46hari. Masih kna pakai mitten tak?

Ibu2 masih pakaikan sarung tgn tak kt baby? Kalau tgk apps ni mcm suruh ajar baby rasa material utk dia rasa sense around dia. Stakat ni sy masih pakaikan sbb tkut kku tajam cakar muka dia

20 Balas

saya anak dh 2 bulan tk pakaikan sgt mitten tu, biar dia meneroka apa apa je kt sekeliling dia. muka calar ke apa saya biar je sbb bagi dia rasa tekstur kt muka dia 😂 kuku dia pun even saya dh potong still dia mencakar juga so biar je lah. tpi kalau nak kluar ke mall le apa saya pakaikan masuk je 3 bulan langsung tk pkai kan dah biar je dia menghisap kepalan tangan dia. dia pegang brg hee. ni pun mak saya yg ajar tkyh pakai mitten sgt lps abis pantang biar tgn dia bebas tkdelah terperam je dalam mitten

Pngalaman sy la..sy pakai kan baby sy mitten smpai dia umur 2bln lbih mcm tu. Dkt² 3 bln jgk la..bkn ape..sy xbrani nk ptg kuku dia lgi time tu. 😅😅😅 Da 3bln mcm tu jari pon da montok² skit baru sy brani ptong kuku dia sndri. Risau dia ckr muka ja bila kuku pnjng. Xsilap sy prnh tgk vtt ade doc bgtau utk mitten smpai 2bln ke kot. lps tu biar dia explore sndri. 😊

anak saya lepas habis pantang dh xpakai..skg baby dh 2bulan....nk bagi dia rase jari untuk refleks perkembangan dia n salah satu bila dia hisap jari dia salah satu cara dia tenangkn diri baby...tp make sure kuku sentiasa kena pendek...tp depends on ibu2 jugak kalau masih nk pkai pun xde masalah...ok jer..masa anak first pun dekat 3bulan lebih masih pkai lagi

anak pertama sy nak masuk 4 bulan masih pakai mitten. biasa lah,new mom katakan. tp anak kedua sy dah banyak buat bacaan dan tanya doc. seawal 3 minggu dah tak pakai mitten lg. sebenarnya lbh baik tak pakai mitten utk rangsang sentuhan tangannya. potonglah kuku baby supaya tak luka mukanya kena cakar

Saya dari newborn tak pakaikan sngt , kalau tangan dia sejuk atau kuku tngh panjang sy pakai kan .. sy biarkan dia explore rasa ape ade kt sekeliling dia , kalau ikut org2 tua 24jam suruh pakai mitten , tapi sy buat donno je , sy ikut ape dr ajar ,

1y ago

Betul. Sy sebulan jek pakai. Nurse dh pesan anak dh 2 bulan x perlu pakai mitten.. Lagi bgus x pakai sbb tgn baby akan penuh dgn benang. Ti kita boleh bersihkan. Kuku pon kena rajin potong

selagi baby selesa pakaikan je sbb kuku dia tu tajam,nanti terkena muka ke apa...malam or hari sejuk pakaikan....supaya x masuk angin...hari siang tu bergantung keadaan.. boleh x pakaikan utk dia explore or rasa genggaman tangan..

ank sy smpai umur 6 bln pkai mitten sebab ank ada ekzema n suka mengaru tpi tu pun waktu malam ja. sebenarnya mitten ni kita kena tahu apa fungsi. ada ibu2 d luar sna pakaikan mitten sebab mak durg suru tpi xtau apa fungsi.

memang ndak boleh pakai tu..sbb tu tumbesaran tangan nya nanti kurang baik...takut pulak..Dya menggenggam jak terus...puan boleh potong kuku Dya sbb Dya masih baby...Klau Dya besar sush mau potong...gundah gundah dya

sya pakaikan ank smpi hbs pantang je lps tue bukak . baby suka menggaru tp kuku kena sentiasa pendek so xda la ada kesan cakar . skg baby dh masuk 7m , stokin masi pakai 😅 sbb kaki dia sllu sejuk..

sy buh 3minggu je kt anak slpastu x pakai dh.. misi x bagi.. termasuk sarung kaki.. kuku dia rajin² potong pendek.. sarung kaki sy hanya pakai waktu mlm nk tido je bangun pagi sy cabut