baby bangun malan

hi ibu2 hebat semua,jom share pngalamn ibu2 semua yang baby kerap bgun mlm bila da tdo,mksd sy bgun utk mnum susu..biasa ibu2 yg bgun atau suami yg bgun tengokkn baby? dan ada ke tips untuk bg baby tidur lena tanpa kerap bangun wktu mlm?

11 Balas

usia baby awak? normal je baby berjaga malam utk menyusu. awak kena pastikan baby awak dpt susu yg cukup nak elakkan baby dr dehydrate. tambah2 utk baby yg 6bulan ke bawah. sbb baby hanya bergantung dgn susu shaja. baby sy walaupon dh setahun 8 bulan dia masih jaga malam utk minum susu. lepas tu tido balik. tapi tak sekerap masa dia baby la. masa baby demand dia setiap 3j pasti baby auto jaga nak susu. kemudian tido balik. mcm sy pjj dgn husband dn bila husband balik. totally mmg dia handle baby. dia bg sy rest. sbb dia tau sy dh bnyk handle baby masa dia xde. mandi baby, baby berak, baby nk susu semua dia buat.

hmmm baby saya usia 4b 27h jadinya dia Akan diberi 3 hourly feed.... kalau malam last dia Jaga dlm jam 9pm atas 9pm Tu ...selalunya dah deep sleep...baby saya Jenis deep sleep malam...saya yg Akan kejut dia bangun utk nyusu sebb xnak dia dihydrate...saya Akan kejut ya jam 12 tengah malam Dan jam 3am ..feeding and changing diaper sekali..tapi walaupun baby X bangun tapi dia still tetap Akan nyotnyot susu walaupun tidur😂🤤 then tukar diaper pun xjaga...begitula hari2 rutin malam...baby ikut papa dia tidur deep sleep. papanye allahuakhbar kalau tidur apa pun tak sedar...alarm pun kene on 5-6 alarm baru bangun. hehehe

1y ago

assalamualaikum..aimi kenapa dengan aimi?diba ada buat salah ke?

Nak harap kan suami, gempa bumi pun xsedar. Kadang da bangun, elok tido smbil duduk Pastu baring semula. Susu xbuat pun. Dia ckp dia da buat. Rupanya buat dalam mimpi..dari sakit hati,baik bangun buat Sndri. Xtau la Tips ke x. Tapi baby saya bangun 2x je. Umur 2 bulan. Saya bagi dia penat, susu pukul 12 baru tido(4oz) kang pukul 4 baru bangun. Pastu pukul 7 terus. Yang umur setahun pukul 11 last susu(7oz) , pagi pukul 6 baru mintak n bangun terus. Ni oun sama. Salu saya main2, bagi badan sedap selesa n kenyang.

normal je awak baby bangun mlm utk menyusu.. anak sy dh 9 bulan pun masih berjaga mlm kdng sejam kdng 2jam sekali.. kdng dia bangun main normal je semua tu.. nk nt ke besar nk dpat lena blk tido mcm dulu tu pyah dh.. ada anak mmg x cukup tido.. asalkn anak awak x menangis buat perangai x apa lh lynkn sj.. disamping kita mmg kena berjaga jgk mlm nk tgok cara anak tido takut ada apa² yg blh tertutup hidung dia.. kena alert..

Baby saya 19 hari. Kalau bangun nak susu or tukar pampers, saya uruskan. Tapi kalau dia ngamuk tibeeee nak dodoi, saya kejut abahnya. Kalau esok cuti pulak, balik kerja hari nie abahnya take over jaga sampai la malam esok dpd A to Z so saya rehat. Sekadar tolong bancuh susu aje. Biasanya baby saya bangun sendiri demand susu, saya tak perlu tunggu every 2 hours. Baby saya kuat menyusu. Takde kuning.

kena tgu dia besar sket. normal je baby kerap bangun menyusu, perut dorg kecik je lepas susu dorg akan kencing berak dgn cpt n akan lapar semula 2-3 jam seterusnya. kalau lena sgt yg kena risau sbenarnye. takut dorg dyhdrate tu kdg baby senang sembelit. kalau jenis menyusu byk/susu bdn lemak bekrim maybe la dpt gap lama sket tidur lena.

bby sy 1bulan 14hari mmg stiap mlm bgun 1-2jam sekali sbb lapar .. paling lama 4jam tu pun jarang.. tips tu hmm takyah dngar la sbb lain ank lain cara mcm ank sy guna tips org bagi pun sma je 😂 psang aroma oil utk tdo lena pun sma je..klau suami..suami sy jauh jd skrg harapkan diri sndri dan tanpa suami yg tlg

Klau nak baby tidur nyenyak waktu mlm bagi dia nap siang 3-4 jam dlam 2-3 kali sehari , biar dia main puas2 waktu siang , waktu mlm nk tidur make sure malapkn lampu , kenyangkn baby before tidur , innsyaAllah mlm baby tidur nyenyak klau siang dia bnyak berjaga dn main

kalau saya, saya lah yang bancuh susu anak, dari anak pertama, dan kedua. mandikan anak, tukar lampin anak. nak anak lena , baby tu tak lapar, perut tak kembung. pasangkan white noise atau alunan bacaan quran. InsyaAllah.

saya bsyukur ada husband memahami. mayb sbb kitorang dr dl selalu diskus, klu bab baby br lahir ni kena tau cara dan jam tidur/bangun baru senang husband dan ibu tukar jadual jagaan.